Hans en Grietje

Na een reeks van try-outs, is de laatste nieuwe Music Hall versie van Hans & Grietje in première gegaan. Deze volledig nieuwe creatie vertelt het verhaal van die broer en zus op een herkenbare doch aangepaste manier. Zo lopen er nieuwe personages rond in het bos en gaan de kinderen zelf op zoek naar een wensput. Een succesverhaal zo blijkt.

Tot in de details!

De ouders van Hans en Grietje hebben een bloeiende houthandel. Ze verkopen voornamelijk brandhout. Door de opwarming van de aarde, gaan de zaken echter minder en minder goed. Spanningen en ruzies in het huishouden zijn het gevolg. De kinderen willen hun mama en papa helpen en besluiten op zoek te gaan naar de wensput die zich ergens diep in het bos bevindt. Daar kunnen ze dan wensen dat de zaken terug beter zouden gaan. Op weg naar de put, komen ze allerhande vreemde en soms kwaadwillende personen tegen. Zullen ze het halen?

Hans & Grietje is tot in de details afgewerkt en dat merk je!

Na Roodkapje vorig jaar, is deze Hans en Grietje de tweede volledig nieuwe sprookjesmusical-creatie van Music Hall. Het creatieve team blijft hetzelfde: Brigitte Derks tekent voor tekst & regie en Chris Van Tongelen maakte de muziek met Paul Vermeulen. Het resultaat ziet en hoort er nog beter uit dan Roodkapje! Hans & Grietje is tot in de details afgewerkt en dat merk je!

Het begint bij de cast. Geen enkele zwakke schakel te bespeuren, de juiste personen voor elke rol, van Hans en Grietje zelf, over de vertelsters en de Heks, tot en met het liefje van de prins. Elke rol is ook tot in de kleinste beweging en mimiek afgewerkt en speelt zijn deel in het geheel van de show. Hier zijn enkel hoogtepunten te vermelden zoals de interventies van de vertelsters, de scènes met de prins en zijn lakeien en de griezelige heks-momenten. Natuurlijk mogen Whoppie en Floppie niet vergeten worden!

In de cast is geen enkele zwakke schakel te bespeuren

Het decor is zeer mooi en compleet, prachtige huisjes en bloemen/lekstokperkjes. Het bos wordt gesuggereerd door op het eerste zicht wat eenvoudig lijkende doeken met geprofileerde bomen op getekend, maar ze worden stemmig afgewerkt door het uiterst afgewerkte lichtplan. Met enkele juiste kleuren en vormen op die doeken, wordt het net een herfstbos. Ook in de andere scènes werkt het lichtplan telkens versterkend, zowel in de griezelige heks-scènes als bij de feestelijke medley op het einde. De kostuums zijn zeer mooi en helpen het geheel visueel op smaak te brengen.

Het enige minpuntje is de mix van het geluid die niet altijd helemaal werkt. De muziek komt hoorbaar van een opname, maar dit gaat gelukkig nooit ten koste van de verstaanbaarheid. En eigenlijk doet dit er niet zoveel toe wanneer je de zeer geslaagde nummers op je laat afkomen. Ieder personage heeft een eigen muziekstijl gekregen, van zalige funky soul voor de vertelsters over pure pop voor Hans, Grietje en de Konijnen, tot het prachtige ‘Echt, echt, ik ben slecht’ van de Heks, dat zeker niet zou misstaan in menig grote musicals.

Een pure verwennerij voor jong en oud!

Hans & Grietje is eenvoudigweg een topproductie. Emoties gaan van schaterlachen tot bibberen en beven, elk detail draagt toe tot een afgewerkt geheel en de artiesten hebben van het begin tot het einde de volledige aandacht van het publiek. Een pure verwennerij voor jong en oud!

Hans & Grietje speelt nog tot en met 6 januari te Oostende en Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier