From Sammy With Love

Aangekomen bij het theater, ligt de rode loper al uit. Fotografen staan druk te fotograferen terwijl het bezoekend volk zich een weg naar de garderobe probeert te banen. Een ‘heel bekend Nederland’ bezoekend volk. Vrij logisch met de twee heren die het stuk spelen: Stanley Burleson en Freek Bartels. Twee, niet al te bescheiden, namen binnen het theaterwereldje. Het imago van deze mannen brengt wel de nodige verwachtingen met zich mee, die voelbaar is onder het publiek.

Wie de hoed past…

Eenmaal in de zaal zie je het simpele decor van From Sammy With Love in volle glorie op het podium staan. Met nog zo’n 5 minuten te gaan tot het begin van de show, bestijgen Stanley en Freek beiden het podium . Het verschil tussen de twee top acteurs: Stanley maakt een praatje met de personen op de eerste rij, terwijl Freek in zijn concentratie bubbel blijft zitten en ietwat nerveus heen en weer over het podium heen loopt. 

De mannen tonen zich wederom een waar artiest. De zang is fantastisch, het spel is goed en ontroerend en de dans (tap) is heerlijk passievol

De introducerende uitleg over hoe het concept werkt trapt de show af. Wie speelt Sammy Davis Jr? De persoon wie de hoed draagt. Door de show heen, als je bij zou houden wie de hoed meer draagt dan de ander, is Stanley degene die de hoed het meest in zijn bezit heeft en is Freek vaker te zien als het vader figuur of de grote andere rollen in het leven van Sammy. Beide acteurs komen hun verwachtingen na. Het stuk is ontzettend grappig, maar ook ontroerend en soms ook schokkend om te realiseren wat een ontzettende gruwel de geschiedenis was van de rassenscheiding.

De mannen tonen zich wederom een waar artiest. De zang is fantastisch, het spel is goed en ontroerend en de dans (tap) is heerlijk passievol. Hetgeen wat iets beter had gekund in de voorstelling, maar meer op technisch front, was het geluid. Het maakte dat de mannen af en toe vrij nasaal en niet zo helder klonken. Dit maakte de voorstelling zo nu en dan minder prettig om naar te luisteren.

Een ‘must see’ voor theater- en muziek liefhebbers

From Sammy With Love is zeker een aanrader. Je gaat met 90 minuten non stop (zonder pauze) door het levensverhaal van Sammy Davis Jr. De twee mannen staan vrijwel de gehele tijd op het podium en maken een waar feestje. Een ‘must see’ voor theater- en muziek liefhebbers.  

From Sammy With Love is nog tot en met 23 februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Tickets & meer informatie vind je op www.ntk.nl.

Door Dianne Roskam

Foto’s: Tom Sebus