Throwback Thursday in het Sportpladijs

Als je deze week voorbij het Antwerpse sportpaleis loopt, zou je wel eens een hele hoop twintigers en dertigers kinderliedjes horen meebrullen dat het een lieve lust is. Op 29 en 30 november en op 4 en 5 december verandert het sportpaleis in een heus kinderfeest voor volwassenen. En dat komt omdat Ketnet 20 jaar is geworden en dat viert met een ‘trip down to memory lane’ naar eind jaren 90, begin 2000. Toen W817 ons deed geloven dat het studentenleven echt ontzettend ingewikkeld was en toen we allemaal de solo wilden dansen op dansschool ‘Spring’.

Trip down to memory lane

Opvallend: de show is nog niet begonnen, maar een halfvol sportpaleis zingt al luidkeels mee op het muziekbandje dat de beste nummers uit die tijd afspeelt. Alsof het al oudjaar is tellen 17.000 mensen van 10 naar 1 zodat Steven Van Herreweghe en Sofie Van Moll de show kunnen aftrappen met een heuse flashbackmovie waarin nostalgisch wordt teruggekeken naar kleppers als Alida van De Boomhut en de intro van Beestenbos is Boos.

Alsof het al oudjaar is tellen 17.000 mensen van 10 naar 1 zodat Steven Van Herreweghe en Sofie Van Moll de show kunnen aftrappen

De eerste live-act is de bende van W817. Al zien ze er best wat ouder uit dan in de tv reeks die startte in 1999, toch zijn de figuren nog even herkenbaar. Een Aagje Dom (Jasmijn) die de act opent met een welgemeende IIIIIEEEEEEP doet de zaal al ontploffen. Wanneer tijdens ‘We zijn er voor elkaar’ dan Jenne Decleir, Aron Wade, Govert Deploige, Danny Timmermans en Britt Van der Borght  ten tonele verschijnen, barst er al een leuk feestje los met de singles ‘Zoë eet pitta’ en ‘Wacht eens even’.

Geen Ketnet reünie zonder het alom bekende spel de Ketnetkroket. Het spel werd in de beginjaren op Ketnet gespeeld waarbij een kind telefonisch moest raden of de kroket uit het hartje, het sterretje of het driehoekje kwam. Ondanks overduidelijke tips kon niet elk kind het juiste antwoord achterhalen. Omdat het een groot verjaardagsfeest is, geven ze één kind dat het in de tijd verknalde een tweede kans, maar ondanks de tips van Sofie kan ook nu de chinese vrijwilliger niet raden uit welk gaatje de kroket komt. Helaas.

De eerste klepper krijgen we nog voor de pauze wanneer Jelle Cleymans, Cara Van der Auwera en Damian Corlazolli het podium betreden

Dan is het tijd voor Sinterklaas. De goedheilig man kan niet ontbreken op het grootste feest van het jaar en spreekt via een videoboodschap de gezegende woorden: “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen”. Om dat te vieren zingt iedereen luidkeels ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘De zak van Sinterklaas’.

Nadat iedereen wat snoepgoed krijgt van de Pieten, gaan we terug naar de tijd dat België nog meedeed met het Junior Eurovisiesongfestival en iedereen begint mee te kwelen op ‘Hé, doe maar mee’ van Tonya, ‘Een tocht door het donker’ van Thor, ‘De vriendschapsband’ van X!NK, gebracht door leadzanger Jonas Meukens, en iedereen nog een laatste keer begint te jodelen op ‘Zo verliefd’ van Laura Omloop.

Het is heel speciaal dat een heel sportpaleis kan meezingen op elk Samson en Gert nummer dat de revue passeert

De eerste klepper krijgen we nog voor de pauze wanneer Jelle Cleymans, Cara Van der Auwera en Damian Corlazolli het podium betreden. De band Spring werd voor dit concert voor 75% herenigt. En hoewel  Anneleen Liégeois best gemist wordt, kan Cara ons wel gerust stellen dat iedereen vandaag de solo mag dansen. Hoera! De set van Spring duurt een goed halfuur en het drietal smijt zich volledig.  Ook het volledige sportpaleis gaat uit zijn dak wanneer de hits ‘Juf van Fysica’, ‘Te min voor Anja’, ‘Met de trein naar Oostende’ en vele anderen klinken. Als de titelsong ‘Spring’ door de boxen galmt, moet Cleymans niet meer doen dan “Zing maar” door zijn micro roepen en het sportpaleis zingt het nummer van voor naar achter. Een magisch moment.

Na de pauze krijgen we een heus Samson en Gert concert voorgeschoteld. Het is heel speciaal dat een heel sportpaleis kan meezingen op elk nummer dat de revue passeert. ‘In de disco’, ‘Tien miljoen’, ‘Piratenpotpourri’ en ‘Samen op de moto’ zijn maar enkele klassiekers die de revue passeren. Na meer dan 20 jaar is Gert er nog steeds niet in geslaagd om Marlèneke te strikken en een toeschouwer wil hem daarom een duwtje in de rug geven. Het plakkaat ‘Marlène zit op Tinder’ ontgaat het oog van de camera niet. We hopen dat Gert Tinder heeft. We gunnen hem die relatie met Marlèneke echt. Om af te sluiten roept iedereen nog mee met ‘Alles is op’ en ‘De Samsonrock’.

Dat 17.000 jongvolwassenen staan te dansen en springen op kinderliedjes uit die tijd, bewijst hoe sterk het merk Ketnet is

Twee uur en vele hese stemmen later zit de tijdreis naar 20 jaar geleden erop. Peter Van De Veire gaat nog twee uur door met een dj-set en menig fan zal zich deze avond als fenomenaal herinneren. Dat 17.000 jongvolwassenen staan te dansen en springen op kinderliedjes uit die tijd, bewijst hoe sterk het merk Ketnet is. Laat ons hopen dat we over 20 jaar een nieuw concert krijgen en dan luidkeels meekwelen op de songs van Ghost Rockers en Wiki De Viking en we seksuele voorlichting krijgen van Dokter Bea.

Gezien op donderdag 30 november 2017 in Sportpaleis Antwerpen.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Studio 100