Footloose


Zaterdag 25 juni bracht Musicalia de eerste verlenging van Footloose in de Capitole te Gent. De vernieuwde versie van de voorstellingen in Antwerpen brengt een musical die boeiend blijft van het begin tot het einde.

Wervelende show

Footloose vertelt het verhaal van een jongeman, Ren, en zijn moeder die noodgedwongen van Chicago naar het landelijke Bomont moeten verhuizen. In dit dorpje is dansen bij wet verboden. De Dominee van het dorp heeft dit verboden nadat er vier tieners omkwamen in een auto ongeluk toen ze huiswaarts keerden na een dansevenement.

footgent2

Regisseur Geoffrey De Bondt bracht enkele wijzigingen aan in het team van Footloose. Meest zichtbare verandering is de inkomende transfer van Mark Tijsmans. Als Dominee Shaw Jones brengt hij een mooie meerwaarde aan deze show. Met spot on acteerwerk en mooie zangpartijen zorgt hij er mee voor dat de snelheid en emotie nooit uit de voorstelling verdwijnen.

Met spot on acteerwerk en mooie zangpartijen zorgt Mark Tijsmans ervoor dat de snelheid en emotie nooit uit de voorstelling verdwijnen

Maar alleen kan hij dat nooit doen, hij wordt daar voortreffelijk in geholpen door de andere hoofdrolspelers. Niet enkel de vier professionele dames, ook de leerlingen van Musicalia houden het niveau van de show hoog. De hele groep acteert, zingt en danst zeer goed. Het verhaal blijft ten allen tijde geloofwaardig. Zowel de emotionele momenten als de grappige zaken komen zeer goed over en de zaal reageert hier ook dadelijk op.

footgent3

De talrijke choreografieën worden vlot uitgevoerd. Ze zijn misschien niet altijd de meest uitgewerkte, maar blijven wel constant een mooie energie op het podium tentoon spreiden. Hier en daar is de zang misschien niet even zuiver of krachtig, maar die momenten zijn zeldzame randgevallen. De talrijke muziekpartijen komen dan weer wel perfect over door het mooie orkest en de goede geluidsmix. Spijtig zijn er enkele technische mindere puntjes. Verschillende scènes worden in het halfdonker gespeeld, terwijl de rest van het lichtplan wel heel mooi is. Ook het net iets te veel laattijdig openzetten van sommige microfoontjes komen storend over.

Een combinatie van hobby spelers en professionals bewijst wederom dat er veel talent te vinden is bij ons

Maar de minpuntjes vergeet je even snel als ze er waren. Het gevoel zit bij deze voorstelling van het begin tot het einde snor. Je leeft mee met de avonturen van Ren en zijn nieuwe vrienden. Je keurt het starre gedrag van de Dominee af en hoopt op een mooi einde. Dat komt er ook na deze wervelende show. Musicalia brengt met Footloose een zeer mooie volledig Vlaamse productie. Een combinatie van hobby spelers en professionals bewijst wederom dat er veel talent te vinden is bij ons. Zeker een leuke show om te gaan zien!

footgent4

Footloose speelt een allerlaatste keer op zondag 26 juni om 20 uur in Gent. Tickets en info op www.musicalinasse.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort