Florian Avoux

Stage Entertainment zet vanaf september een oerbekend verhaal op de planken: Aladdin. Deze musical, vergelijkend met de Broadway-productie, zal dan ook aan niemand voorbij kunnen gaan. Musical Vibes sprak met Florian Avoux, die de rol van Babkak zal vertolken.

Een prachtige vertaling van een animatiefilm naar een musical

Vertel me eens wat meer over je rol die je zal spelen in Aladdin.

Ik speel de rol van Babkak en hij is één van de drie vrienden van Aladdin naast Kassim en Omar. Samen met Aladdin zijn ze een kliekje van jongs af aan, het zijn gewoon straatrovers die een act doen en ondertussen geld stelen. Het zijn allemaal heel goede vrienden en Babkak is de grote, gezellige, grappige man die het liefst wil eten.

Babkak verschijnt niet in de film, klopt dat?

Inderdaad. In het originele plan was het wel het idee om vrienden van Aladdin te creëren, maar om budgettaire redenen hebben ze een aap getekend, waartegen Aladdin toch zijn monologen kon voeren. Voor de Broadway productie zijn de vrienden van Aladdin wel op het toneel verschenen.

Ik had meteen oog voor de rol van Babkak. In de tweede acte heeft hij een paar binnenkoppers en ik was helemaal verkocht

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen voor deze productie?

Ik had de voorstelling gezien op West-End met mijn man. We kijken steeds naar een voorstelling en dan bespreken we erna wat we goed vinden en welke rol ik zou willen spelen. Ik had meteen oog voor de rol van Babkak. In de tweede acte heeft hij een paar binnenkoppers en ik was helemaal verkocht. De productie kwam naar Nederland en ik zei tegen mijn man dat we nog eens konden kijken en hij zei dat ik auditie moest doen. Ik heb dat dan gedaan, zonder er verdere verwachtingen over te hebben. Opeens krijg ik telefoon dat ik in de voorstelling sta, ik was ondertussen aan het fietsen en ben even van de weg gegaan, omdat ik zo gelukkig was. Ik telefoneerde meteen met iedereen en mijn man zei: “ik zei toch dat je auditie moest gaan doen.” Die zin ga ik nog vaak mogen horen (lacht). Ik ben heel blij om in Nederland te kunnen werken, want het is een productie zonder einddatum. Dat wil dus zeggen dat ik hier kan staan tot ik op pensioen ga (lacht).

Zijn de repetities al begonnen?

We zijn nog niet begonnen, maar ik heb wel al een kostuumpas gehad. Dat was toch even een wake-up call: ze zeiden dat dit mijn gewicht was en dat er niks meer mocht bijkomen of afgaan. Die kostuums zijn gewoonweg prachtig, met letterlijke toeters en bellen. Het is heel fijn om eens een mooi kostuum aan te doen waar over nagedacht is. Soms moet je in zo’n kostuum beginnen dansen waar niet goed over nagedacht is en deze kostuums zijn gemaakt in overleg met de acteurs.

Aladdin is een feel good musical waar je je zorgen door vergeet: daar kijk ik echt naar uit om zo’n verhaal te mogen vertellen

Hoe lang heb je nu stilgelegen? Wat heb je in de tussentijd gedaan om je fit te houden?

Ik heb een jaar lang aanzienlijk minder producties kunnen doen. Ik wilde toch wat in shape blijven, dus ben ik daarom samen met mijn man aan start to run begonnen en ik dacht nooit dat ik dat ging doen, maar ik vind joggen wel leuk. Voor mijn stembanden heb ik af en toe eens een paar showstoppers doorgezongen in de douche. Daarnaast heb ik ook eens de boeken van het conservatorium bovengehaald om de technieken eens op te frissen. Toch heb ik niet echt veel last met het stilzitten gehad.

Hoe hard kijk je uit naar deze nieuwe productie?

Ik kijk hier zo hard naar uit. Ik zei het daarnet nog: ik kijk altijd uit naar nieuwe producties. Mijn gradatie wordt altijd groter als ik ergens waarde aan hecht. Ik vind dit dan ook heel spannend, omdat ik er zoveel waarde aan hecht. Het is een prachtige vertaling van een animatiefilm naar een musical. Erik van Muiswinkel, die voor de vertaling naar het Nederlands zorgde, heeft een fenomenale prestatie geleverd. Aladdin is een feel good musical waar je je zorgen door vergeet: daar kijk ik echt naar uit om zo’n verhaal te mogen vertellen.

Aladdin speelt vanaf 18 september in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Meer informatie & tickets vind je op www.stage-entertainment.nl .

Door Amber Degeest

Foto’s: Roy Beusker