FAME

Wysiwyg Theaterproducties brengt de alom bekende musical FAME. Een verhaal met belangrijke muziek en een mooi verhaal met pakkend einde. Wysiwig zet deze musical op de planken in CC De Mol in een regie van Birte Adriaensen.

Leuke karakterisering op alle vlakken

FAME vertelt het verhaal over een selecte groep jongeren die toegelaten zijn in de New York’s High School fort he Performing Arts. Wat voor sommigen een gezellige periode leek te worden, draait uit op hard werken en vechten om goede resultaten. Gedurende vier jaar zien we deze jongeren groeien en omgaan met hun gebreken en talenten. Zo wil de ene na heel zijn leven klassieke muziek te hebben gekend, popmuziek spelen en de andere een beroemde superster worden in Los Angeles. Het publiek ziet wat de leerlingen vier jaar lang doen en met welke problemen sommigen te kampen krijgen, met de gevolgen van dien. Ook zien we hoe de groep zich hecht aan elkaar en hoe je steun uit elkaar kan halen.

De kledij is kleurrijk en is typerend voor elk personage

De belichting van de musical is knap gedaan. Er wordt met verschillende schakeringen gewerkt, wat zorgt voor mooie totaalbeelden. Ook wordt er op de juiste momenten minder licht gebruikt, wat een belangrijke gebeurtenis extra benadrukt. Het decor is oké, maar er kunnen nog meer attributen gebruikt worden om de situatie en plaatsing van de scène duidelijk te maken. Het afgaan via de trap is leuk in het begin, maar overbodig naarmate de voorstelling vordert. De kledij is kleurrijk en is typerend voor elk personage, zo haal je er meteen karaktereigenschappen van de personages uit.

De cast is goed samengesteld en elke acteur is qua uiterlijk bij de juiste rol geplaatst. Er zitten leuke grapjes in de voorstelling die goed ontvangen worden bij het publiek. De zangkwaliteit bij de groep zit goed, het eindnummer ‘FAME’ schiet er boven uit, zeker ook door de dosis enthousiasme. De dans is minder en lijkt de overhand te nemen, terwijl dit zeker niet nodig is. Een musical gaat, zoals de naam al verraadt, hoofdzakelijk over de muziek. Door telkens te dansen, gaat die zangkwaliteit automatisch achteruit. De acteerprestaties zijn knap: elke acteur zit goed in zijn rol. Er zijn rollen zeer goed uitgespeeld, en hun humoristisch kantje is zeer goed.

Door live muziek te spelen, verhoogt dit het niveau van de musical

Door live muziek te spelen, verhoogt dit het niveau van de musical. Het is geweldig dat ze dit doen en de muzikanten zetten ook een mooie prestatie neer. Wel jammer is de samenwerking tussen orkest en acteurs: soms moeten de acteurs wachten op het orkest.

Wat bijblijft is het mooie lichtgebruik en de typerende kostuums. Ook is de samenstelling van de cast zeer goed gekozen en zitten de acteerprestaties goed. Jammer is het overmatig gebruik van dans, wat de acteerprestatie omlaag trekt. De live muziek wordt geapprecieerd, dus dit moet Wysiwyg zeker blijven doen! Wel moeten ze werken aan de samenwerking tussen de cast en het orkest.

Meer informatie vind je op www.wysiwygvzw.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort