Evita


Donderdag 14 juli ging in het Kasteel Karreveld te St-Jans-Molenbeek Evita in Franstalige wereldpremière. Nooit eerder verleende The Really Useful Group van Andrew Lloyd Webber de rechten aan een gezelschap om deze musical in het Frans te brengen. Dankzij de passie en het hart voor het genre van de organisatoren van Festival Bruxellons! en de solide versie van La Mélodie du Bonheur van 2015, kregen zij dit voor elkaar. Niemand minder dan de Vlaamse Deborah de Ridder (Evita) en Steven Colombeen (Che) vertolken twee van de hoofdrollen.

deb1

Een wereldpremière van wereldklasse

Evita vertelt het levensverhaal van de echtgenote van de Argentijnse politicus Juan Peron. Als onechte dochter van een welgestelde Argentijn verliest ze alles wanneer haar vader sterft. Ze verleidt Agustin Magaldi, een rondtrekkende charmezanger, om haar mee te nemen naar Buenos Aires, waar ze hoopt een beter leven op te bouwen. Hier leert ze de toekomstige president Juan Peron kennen.

Wat er hier in de buitenlucht op poten wordt gezet, grenst aan het onwaarschijnlijke

De locatie van deze opvoering is idyllisch. Het besloten binnenplein geeft een intieme indruk aan het 25m brede podium en de tribune met 600 plaatsen. In het decor valt dadelijk een Casa Rosada op (de ambtswoning van de Argentijnse president). De andere kant lijkt het meest op een gezellig Spaans pleintje. Een groot deel van het ensemble zit reeds op het podium wanneer het publiek binnenkomt. Zij blijken in de cinemazaal te zitten waar de film onderbroken wordt voor de mededeling van Perons dood. Het volk begint als waanzinnig te rouwen, enkel Che heeft hier toch zijn bedenkingen bij. Na deze openingsscène dendert de voorstelling voort als een trein en het publiek, dat zit in de eerste klasse!

evita1

Wat mag Brussel trots zijn op zo’n fenomenale wereldpremière. Wat er hier in de buitenlucht op poten wordt gezet, grenst aan het onwaarschijnlijke. Zang, dans en acteren zijn hier op topniveau aanwezig. De zeer mooie choreografieën zijn van hoogstaand niveau en toch kan elke acteur mee. Webber is niet gekend voor zijn eenvoudige partituren en ook dit brengt het team heel puur en zuiver. Ook de regie is zeer mooi gedaan: er gebeurt enorm veel op het podium zodat je constant ogen tekort komt.

De hoofdcast is de kers op de taart

Technisch wordt er een huzarenstukje geleverd, de kwaliteit van het geluid is zelfs beter dan in menig mooi uitgerust theater. De mix van de stemmen en de prachtig gebrachte muziek van het elfkoppige orkest is subliem. De 140 kostuums zijn zeer passend en in de tijdsgeest gemaakt. Het lichtplan is relatief eenvoudig gehouden en geeft de juiste stemmingen weer, zeker wanneer het donker wordt. Enig minpuntje hier is misschien het gebruik van het felle blauw in enkele scènes. Op die momenten lijken de acteurs dan te veranderen in fluo-beelden.

evita2

De hoofdcast is de kers op de taart. Deborah de Ridder is een zeer sterke Evita. Zij brengt  – naast haar mooie stem – ook een heel geloofwaardige Eva Duarte. Ze is jong en speels met Magaldi en een waardige staatsvrouw van simpele komaf als echtgenote van de president. Steven Colombeen is een magistrale Che, met zijn duizend en een gezichtsuitdrukkingen vertelt hij nog meer dan in zijn uitgebreid zangwerk. Philippa d’Avilla is een zeer innemende Juan Peron. Zonder enige franje zet hij een ijzeren kolonel met een enorm hart voor Evita neer. Antonio Interlandi lijkt als Magaldi zo weggelopen uit een rokerige Tangobar. Een charmezanger pur sang. Maud Hanssens tenslotte is een heel breekbare maîtresse. Het hele publiek voelt met haar mee, tot Che haar abrupt wegvoert.

Evita is een op en top aanrader voor een zwoele zomeravond

Hopelijk komt er een ploeg van The Real Useful Group kijken naar deze productie. Deze show steekt zo enorm sterk in elkaar dat ze dit team dadelijk de rechten voor enkele volgende musicals mogen geven. Dit is een op en top aanrader voor een zwoele zomeravond. Voor de Vlamingen en Nederlanders zijn er enkele uitvoeringen voorzien met Nederlandse boventiteling. Zo kan je ook optimaal van deze versie genieten als een Franstalige musical net een brug te ver is.

deb3

Evita speelt van 11 juli tot en met 27 augustus in het kasteel Karreveld in Sint-Jans-Molenbeek. Zes van de voorstellingen worden ondertiteld in het Nederlands (op 28 en 29 juli en op 21 (avond), 22, 25 en 26 augustus). Meer info & tickets op www.bruxellons.be.

Door Patrick Defort/Wesley Van der Veken

Foto’s: Wendy de Noier