Deuren Durnez NV

Het EWT in Deurne bestaat dit jaar 60 jaar. Daarom liet directeur Frank De Kaey Jeroen Maes volledig vrij in het schrijven van een nieuw stuk, speciaal voor die verjaardag. Voor dat stuk kreeg hij 10 acteurs ter beschikking. De jubileumvoorstelling is Deuren Durnez NV geworden. Een deurenkomedie die het woord alle eer aan doet want op de scene staan maar liefst 10 deuren.  Musical Vibes ging naar de première, alsook verjaardagsfeest.

Doet het woord deurenkomedie alle eer aan

Deuren Durnez NV brengt de toeschouwer naar de deurenspeciaalzaak van René Durnez (Marc Verbruggen) en zijn vrouw Josée (Gerdy Swennen). Een schijnbaar doodnormale dag ontaardt al snel als de zaak wordt bezocht door de meest vreemde, stereotiepe en hilarische figuren die Jeroen Maes heeft kunnen bedenken.

Een zeer mooie jubileumvoorstelling, sterke cast, sterke humor

Zo speelt Mathias Daneels hilarisch grappige en over-the-top homoseksuele zoon Danny ‘Django’ Durnez, die elk smsje van zijn vriend Niels (Thomas Van Goethem) een reden vindt om een nieuwe relatiecrisis uit te lokken. Dramaqueen ten top, maar hilarisch grappig.  Frank De Kaey speelt Jacques, een man die er meerdere relaties op na houdt. De Kaey speelt weer fenomenaal. Dat zijn we van hem gewoon, maar hij blijft geniaal. Nog een toppertje is Door Van Boeckel, die met schizofrene Filip niet één maar drie rollen heeft. Het moet vermoeiend zijn om drie rollen tegelijk te spelen. Het is in ieder geval bizar om te zien.

Een toppertje van oervlaamse makelij

Jeroen Maes heeft zijn best gedaan om alle tien de rollen zo goed als kan uit te werken. Zelfs de bijrollen hebben genoeg diepgang zodat je een mooi beeld krijgt van elk personage. Dat is dan ook deels de verdienste van de acteurs zelf. Vullen de cast nog perfect aan: Daisy Thys, Annik Pauwels, Jerry Verhaert en Paul Maes. Die laatste zet als magazijnier Ronny Noyez het publiek zo naar zijn hand als hij verschillende keren in de voorstelling zijn monoloog over linksbuitendraaiende en rechtsbinnendraaiende deuren ten berden brengt. En laten we maar zwijgen over zijn ‘klink’.

Deuren Durnez NV brengt het woord ‘deurenkomedie’ naar een nieuwe dimensie. Een toppertje van oervlaamse makelij. Een zeer mooie jubileumvoorstelling, sterke cast, sterke humor. Een must see in het Deurnese kamertheater. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Patrick Defort