Darren van der Lek

Stage Entertainment verschijnt binnen een paar maanden met een wereldbekende musical: Aladdin. Deze bombastische productie, die vergelijkend is met de Broadway musical, zorgt al meteen voor hoge verwachtingen. Musical Vibes kreeg de kans om met Darren van der Lek te praten, die de rol van Iago zal spelen.

Een droom die uitkomt

Vertel eens iets over je rol.

Ik ga Iago spelen: in de tekenfilm is dat een papegaai en samen met de Sultan zijn wij de twee slechteriken van het verhaal. In de musical is het gewoon een mens, maar wel volledig gebaseerd op het personage van de tekenfilm. Hij heeft dezelfde eigenschappen en hetzelfde karakter als Iago in de animatiefilm.

Waarom is het zo leuk om Iago te vertolken?

In heel veel shows heb ik nooit zo uitbundig kunnen doen wat ik in deze voorstelling mag doen. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik de slechterik met een komische noot ga spelen. Voor mij is dit een droomrol en als ik aan Aladdin denk, denk ik aan Iago. Het is de humor waar ik heel veel van hou. Ik “zei” Iago altijd na als kind en na zoveel jaar mag ik hem zelf spelen. Dat is een droom die uitkomt.

Het is voor mij de eerste keer dat ik de slechterik met een komische noot ga spelen

Heb je het voorbije jaar producties gedaan? Hoe leuk is het dan om nu eindelijk aan de productie Aladdin te beginnen?

Dit jaar heb ik wat kleinere producties gedaan. Ik was gewend om zeven dagen te werken en nu was dat heel beperkt. Toen we hoorden dat Aladdin doorging, spong ik een gat in de lucht. Dat is een lichtpuntje om naar uit te kijken.

Je wilde altijd al Iago spelen als kind vertelde je daarnet, heb je dan ook enkel voor die rol auditie gedaan?

Iago wordt gespeeld door en oudere man in Duitsland en ik dacht dus dat ik niet voor hem in aanmerking kwam, hoewel ik die rol écht wilde spelen. Ik deed dus eerst auditie voor Omar en ik vroeg wel tussendoor of ik niet de rol van Iago mocht vertolken. Zo heb ik me dan goed bewezen tijdens de audities en ik voelde meteen dat het perfect voor mij is. Toen ik de rol kreeg, had ik dit nooit durven dromen.

Aladdin is voor iedereen een jeugdsentiment. In dat opzicht is dat een gewicht dat aan je schouders hangt

Aladdin is een heel grote productie die iedereen wel kent: vind je dat spannend of krijg je daardoor stress na zolang stilzitten?

Ik moet het eerlijk toegeven: ik heb er superveel zin in, maar het is ook super spannend. Ik heb een jaar stilgezeten en dan begin je aan jezelf te twijfelen of je wel kon kan zingen en acteren (lacht). Iedereen kent Disney en Aladdin is voor iedereen een jeugdsentiment. In dat opzicht is dat een gewicht dat aan je schouders hangt omdat het zo’n zware rol is. De andere acteurs die Iago speelden waren zo goed, dus in dat opzicht heb ik wel een beetje stress.

Waarom moet iedereen komen kijken?

Iedereen moet komen kijken, omdat het een hele grote Broadway musical is en iedereen er aan toe is na deze periode. Je kan ontspannen door te kijken naar een sprookje uit 1001 nacht en met de hele familie genieten van een spektakel met meer dan 300 kostuums en een prachtig decor.

Aladdin speelt vanaf 18 september in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Meer informatie & tickets vind je op www.stage-entertainment.nl .

Door Amber Degeest

Foto’s: Roy Beusker