Cavalluna: Legend of the dessert

Wie gepassioneerd is door paarden en paardendressuur, of gewoon graag een fascinerende show beleeft, komt dezer dagen nergens meer aan zijn trekken dan bij Cavalluna. Deze showgroep bestaat uit verschillende teams uit verschillende landen, elk met hun eigen specialiteit op vlak van paardendressuur. Hun kunsten, aangekleed in een adembenemende voorstelling met muziek, dans, humor, acrobatie en speciale effecten zijn verbazingwekkend. Creatief directeur Klaus Hillebrecht, trouwens ook de componist van de sfeervolle muziek, heeft met deze Legend of the dessert terug een prachtige show gecreëerd. Het Cavalluna-team reist door Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en België en voert in niet minder dan 30 steden hun spektakel op. Een organisatorisch hoogstandje.

Beleving voor het hele gezin

Woestijnprinses Samira moet de troon bestijgen na de dood van haar moeder, maar tijdens de ceremoniële plechtigheid komt haar neef Abdul, tweede in lijn voor de troon, roet in het eten gooien en ontstaat er een gevecht tussen goed en kwaad. De plechtigheid kan daardoor niet worden afgerond. Samira wordt gevangen genomen maar een magisch paard bevrijdt haar uit de stalen kooi. Tijdens hun tocht door de woestijn belanden ze uitgeput voor een grote rots, waar de bewaker haar de weg naar de duisternis wijst. Eens in de grot, vertellen oude muurschilderingen het verhaal van de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. En tot haar afschuw krijgt Jahl, de kracht van het kwaad, de overhand. Helemaal overstuur vlucht ze uit de grot naar een oase, waar de Hayawia, de krachten van het goede, haar de eenheid van alle leven leren. Als Samira daarna de profetes met twee gezichten ontmoet, voorspelt die haar de toekomst en wat er moet gedaan worden om haar volk en het land tegen de kwaadaardige Abdul te beschermen.

Samira moet op zoek naar de vier Amazones van de Elementen en zelf de vijfde Amazone worden die alle krachten van de natuur verenigt. Onderweg en op zoek naar de mysterieuze tempel krijgt de prinses hulp van de Alsahaba, een volk van wilde woestijnruiters. Daar verschijnen voor haar de vier Amazones. De Amazone van de Wind, de Aarde, het Vuur en het Water, tonen haar hun krachten, waarop Samira in de storm door een flits de kracht voelt ontwaken van de vijfde Amazone. Nu is ze klaar voor de confrontatie met haar neef Abdul omringt door de natuurkrachten, om haar volk te redden en de wereld de schoonheid van de natuur laten behouden. 

De achttien paardenrassen demonstreren stuk voor stuk een hoogtepunt van schoonheid, kracht, balans en vertrouwen

Een geweldig sprookje in de sfeer van Alladin, die met Oosterse elegantie, muziek en pracht wordt gebracht. Met een zalig mooi lichtplan weet de lichtploeg het publiek te doen vergeten dat we in het Antwerps Sportpaleis zitten en een waar gevoel van intimiteit te creëren. Centraal staan uiteraard de paarden en de ruiters die het verhaal illustreren met adembenemende Hogeschooldressuur. Zij brengen Schoolsprongen en Academische rijkunst op wereldniveau, volledig geïntegreerd in het verhaal. Met werk aan de lange teugel en onder de ruiter kruiden de diverse teams de voorstelling.

De achttien paardenrassen, van Lipizzaners, Lusitano, Andalusiërs, Arabische volbloeden en Friezen, tot Welsh- en Shetlandpony’s demonstreren stuk voor stuk een hoogtepunt van schoonheid, kracht, balans en vertrouwen. De ruiters demonstreren hun lef en power in de geweldige acrobatische nummers, hun rijkunst in de fantastische dressuurdemonstraties en hun kwaliteiten als africhters in de nummers vrije dressuur, waar zonder enig contact met het paard wondermooie oefeningen worden neergezet. Op niveau Spaanse Rijschool –  of het Franse Cadre Noir De Saumur geschoold geven de dressuurruiters het beste van zichzelf, samen met hun prachtige viervoeters.

Een bloemlezing: Kenzie Dysli ( Prinses Samira ) demonstreert pretentieloos, zonder zadel noch hoofdstel, diverse passen en dressuurfiguren. Team Bartolo Messina toont met zomaar eventjes tien paarden in vrijheid wat je met vertrouwen en eindeloos geduld kunt bereiken. Team Filipe Fernández laat zich met zijn Friezen en de choreografieën van zijn Quadrilles langs zijn beste kant zien. Het sportpaleis slaakt een zucht van bewondering voor Team Sebastián Fernandez als ze tijdens één van hun acts diverse Hogeschooloefeningen demonstreren, paarden en ruiters bekleed met ledlampjes, in een pikdonker Sportpaleis. Later tonen zij ook hun bedrevenheid met de “Garrocha”, een drie-meter lange houten speer, typisch voor de zuiderse veehouders te paard.

Mooie projecties, knap licht en geluid, en magnifieke kostuums leggen de kers op de taart

Als de Hasa Luego Academy zijn intrede doet houdt iedereen in het publiek zijn adem in, want zij verbazen iedereen met hun ongelooflijk gedurfde stunts. Humor krijgt zijn deel met het Team Laurent Jahan. Zijn ezeltjes zijn hilarisch. Team Luis Valença zet dan weer de liefhebber van capriolen en andere duizelingwekkende dressuuroefeningen het water in de mond. Even gaat het mis met de Hongaarse post van Team Giona, waardoor het publiek aan zijn stoel zit genageld. Maar dat wordt rechtgezet met het beheersen van zes paarden, staand op de rug van de laatste twee, en daarbij het springen van enkele hindernissen.

Wondermooi en een hoogtepunt op vlak van vertrouwen tussen ruiter en paard, is de act van Dajana Pfeifer die met haar prachtige Andalusiër Lennox de Godin van het water uitbeeldt. Op een speelvlak vullend zijden doek toveren zij een adembenemende choreografie van dressuuroefeningen. Het blauwe doek wordt rondom opgewaaid om een golvende beweging te creëren die soms hoger dan het paard opwellen tijdens het opvoeren van de act. Verbazingwekkend. Sofia Bacioia, de jongste amazone van de groep, de Amazone van het vuur, demonstreert uithouding en opperste concentratie met een act in een letterlijk “vlammend” decor. De Amazone van de Aarde, gespeeld door Amalia Ruscone toont dat je ook in amazonezit uw paard tot geweldige prestaties kunt brengen. Mooie projecties, knap licht en geluid, en magnifieke kostuums leggen de kers op de taart. Een beleving voor het hele gezin.

Volgend jaar komt CAVALLUNA terug naar Antwerpen met Secret of Eternity, een gloednieuwe show. Vanaf zondagmiddag kan je op www.teleticketservice.com of 070/345.345 (Max. €0,30/Min) tickets bestellen voor de voorstellingen op zaterdag 20 maart, om 15.00 uur en zondag 21 maart, om 11.00 uur (nieuw) én 16.00 uur.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Apassionata World GmbH