Bartho Braat in muziektheater over Schijndelse familiegeschiedenis

Bartho Braat (bekend van o.a. GT/ST) speelt een belangrijke rol in de muzikale voorstelling ‘De Moederbanden’, gebaseerd op de gelijknamige roman van René den Ouden. De voorstelling zal geproduceerd worden door Theatergroep Wildeman, die eerder verantwoordelijk was voor succesvolle producties als ‘Granaatweken’, ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’, ‘De 12 Gezworenen’, ‘De Laatste Biecht’ e.a.

Verhaal

In de jaren zestig bloeit in een Brabants gezin van fabrieksarbeiders en klompenmakers een uniek vocaal kwartet op. Met hun grote muzikale talent kunnen zij ontsnappen aan die benauwende wereld. Dan sterft plotseling Anne, de alt-mezzo, na een auto-ongeluk. Het mysterieuze ongeluk, waarover in de familie slechts fluisterend wordt gesproken, ontwricht de prille loopbanen van de anderen.

Veertig jaar later is alleen sopraan Mieneke nog in leven. Om haar geheugen na een herseninfarct te prikkelen, gaat haar zoon Antonie op zoek naar de moederbanden met oorspronkelijke opnamen van het familiekwartet. Al deze banden zijn destijds opgenomen door de Kapelaan (Bartho Braat). De muziek maakt weliswaar veel herinneringen en verhalen los en ontrafelt geleidelijk de verborgen familiegeschiedenis, maar meer nog dan de nostalgie voedt die muziek een verlangen naar een zachte dood.

De moederbanden is een indrukwekkende voorstelling over familiebanden en -geheimen, verlies en afscheid nemen.

Leon van Uden (Liften 1 & 2 o.a.) regisseert de voorstelling, die voor het toneel bewerkt is door schrijfster Corinne Heyrman. “Het is zo bijzonder om deze nieuwe productie met een cast van zo’n 35 mensen te maken. Enkele leden van de familie uit het verhaal spelen/zingen zelfs mee (waaronder muzikaal leider Fred Mathijssen) en dat zorgt regelmatig voor zeer ontroerende en confronterende momenten. Samen met het talent voor- en achter de schermen hoop ik deze muzikale familie te eren. Kom met al je vrienden en familie kijken naar dit ontroerende, humorvolle en en indrukwekkende verhaal.”

‘De Moederbanden’ is exclusief te zien in ‘Het Spectrum’ in Schijndel van 19 t/m 28 januari 2024. Tickets zijn verkrijgbaar via www.theatergroepwildeman.nl