Antje Monteiro

Het officiële begin van de zomer werd samen met de cast van Mamma Mia! goed gevierd tijdens het Stage Entertainment Zomerfeest in het Beatrix Theater in Utrecht. Het begin van de zomer betekent voor de cast tevens het einde van de swingende ABBA musical.

Zoek elke avond de Donna in jezelf

Antje Monteiro heeft het afgelopen jaar de rol van Donna vertolkt in de musical. Met het einde van de show in het vooruitzicht blikt ze terug op het afgelopen jaar, maar ook haar gehele carrière binnen de theater wereld. Meerdere malen noemde Antje de rol van Donna in Mamma Mia! haar droomrol, zij ziet daarom elke dag een beetje als een zomerfeest.

“Deze voorstelling is echt een groot feest van het begin tot het einde. Dat merkte we vanavond ook weer aan het enthousiasme van het publiek. We hadden vanavond toevallig allemaal familie en vrienden in de zaal zitten, dus dat maakt het dan wel weer extra spannend, waardoor we misschien net iets meer energie hadden om te spelen.”

De voorstelling komt binnenkort tot een einde. Dat betekent voor jou een einde van het spelen van je droomrol, hoe ervaar je dat?

“Als je ergens aan begint weet je altijd dat er een einde aan zit. We hebben allemaal een contract waar een einddatum aan vastzit, dus het is geen verassing dat we stoppen. Ongeveer een half jaar na de première kom je eigenlijk een beetje in een dipje waarbij het enthousiasme gewoon net iets weg zakt. Het wordt zwaar, ik doe bijvoorbeeld meerdere dingen naast mijn rol hier, zoals mijn eigen bedrijfjes runnen, de vermoeidheid begint er dan een beetje in te hakken. Maar nu komen we weer richting het einde en willen we als gehele cast eigenlijk elke seconde van de voorstelling veranderen in een mooie herinnering.”

Voor mij moet het publiek naar buiten lopen met een lach en een traan op het gezicht

Laten we eventjes terug kijken naar Antje op de boot in Stockholm waar bekend werd gemaakt dat je de hoofdrol mocht gaan vertolken in Mamma Mia!. Als jij op dit moment een tip mocht geven aan de Antje van toen, wat zou je tegen jezelf gezegd hebben?

“Wat ik zou mijzelf echt op het hart zou drukken is dat ik moet genieten, maar zorg er ook voor dat je elke avond die hoge uithaal spot on, zuiver als wat er uit knalt. Dat is denk ik de grootste uitdaging. Maar de belangrijkste wat ik tegen mezelf zou zeggen is dat ik gewoon Donna moet blijven. Zoek elke avond de Donna in jezelf. Het is een hele sterke vrouw en als je het goed doet dan raakt het de mensen in de zaal ook echt. Voor mij moet het publiek naar buiten lopen met een lach en een traan op het gezicht. Dat is waar ik het uiteindelijk voor doe.”

Natuurlijk zit de hele voorstelling vol met mooie, grappige en bijzondere momenten, maar wat is nou HET moment waarin je ook zelf het meest voelt.

“Ja dat is toch een moment waar ik niet onderuit kan. ‘Het glipt me door de vingers’ met mijn dochter. Dat vind ik zelf zo’n mooi nummer en het komt ook zo enorm dicht bij mijn privé leven. De hele scène heeft zo’n intieme pure uitstraling dat mij dat elke avond gewoon weer raakt. Het is ook een heel lastig moment voor mij, want uit die emoties moet ik dan weer de omschakeling maken naar ‘De Winnaar’ wetende dat die hoge noot er weer aan komt. Mijn favoriete moment gaat dus ook gepaard met een technisch verhaal waarin ik mijn stem moet opladen tot ik die gigantische uithaal kan doen. Die combinatie bij elkaar is denk ik het hoogtepunt voor mij.”

Ik vind musical het allermooiste vak wat er is, maar het is ook echt wel een topsport

Veel jonge meisjes (of jongens) in de zaal hebben vanavond, en natuurlijk de gehele speel periode, zitten kijken en zien daar voor hun de rol die ze later ook willen spelen op het podium. Wat zou jij als advies geven aan die kleine Donna’s?

“Werk hard! Ik heb zelf geen enkele opleiding gehad; geen zang, dans, acteer, kleinkunst opleiding, echt nul gedaan. ‘Ik doe maar wat’ roep ik altijd voor de grap. Het is niet helemaal waar, want ik heb altijd keihard moeten werken. Dus werk hard en wees een soort van spons. Luister naar je omgeving en zuig alle informatie op. Blijf jezelf altijd verbeteren want ik geloof dat je met kwaliteit je altijd blijft onderscheiden van anderen. Ik vind musical het allermooiste vak wat er is, maar het is ook echt wel een topsport. Sommige mensen uit ons publiek komen helemaal uit Groningen en dan kan ik het mij echt niet veroorloven om een mindere dag te hebben. Die zitten er af en toe wel tussen, maar daar hebben we het dan bijvoorbeeld ook met het ensemble over. Hoe kunnen wij onszelf constant blijven verbeteren en sterker worden op onze mindere momenten.”

In de voorstelling speel je nu samen met Anouk van Nes die haar reprise doet als Tanja. Hoe is het om met een Mamma Mia! veteraan te spelen?

“Het is geweldig om weer met Anouk te spelen. We hebben natuurlijk ook samen Opvliegers gedaan. Toen ik auditie ging doen voor Mamma Mia! heeft ze me een hoop tips gegeven, ondanks dat ze eigenlijk niet wilde dat ik haar zou gaan verlaten bij Opvliegers. Om dan nu weer samen dit te doen is echt super gezellig.”

Mocht dit de laatste grote musical zijn die ik ga spelen dan zou ik daar heel veel vrede mee hebben

De wereld houdt natuurlijk niet op met draaien als Mamma Mia! is geëindigd. Staan er al weer nieuwe rollen op de planning?

“Nou, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mijzelf afvraag wat hierna moet komen wat deze rol zou kunnen overstijgen. Donna is en blijft natuurlijk mijn droomrol om te spelen. Ik kan echt alles van mijzelf kwijt in deze rol en denk niet dat ik dat nog zo snel ga vinden. Mocht dit de laatste grote musical zijn die ik ga spelen dan zou ik daar heel veel vrede mee hebben. Het zou een prachtige afsluiter zijn. Maar dat betekent niet dat ik niet meer open sta om rollen te spelen als ze voorbij komen. Als Albert iets ziet waarvan hij denkt ‘Hey dat is iets voor Antje’ dan zal hij me echt wel bellen, maar ik sta niet meer vooraan bij elke auditie.”

Mamma Mia! is nog tot eind september te zien in het Beatrixtheater. Kaarten zijn te boeken via www.stage-entertainment.nl.

Door Thimo Meuldijk

Portretfoto: Thimo Meuldijk
Foto’s Premiere/Perspresentatie: Wendy de Noier