An American in Paris

An American in Paris is vooral gekend als film, maar nu dus ook als musical. Alan Jay Lerner schreef het script, gebaseerd op de compositie van Georges Gershwin op tekst van Ira Gershwin.De musical trekt vooral een ouder publiek, vooral door de film. Wie van Gershwin houdt, komt ook ruim aan zijn trekken tijdens deze voorstelling. Wie graag een balletvoorstelling ziet, zal bij het zien van deze show zijn hart kunnen ophalen. En misschien komt het bij dit stuk wat op de achtergrond, maar ook het acteren is van een hoog niveau tijdens deze show.

Deze show heeft een prachtig Gershwin rythm!

An American in Paris vertelt het verhaal van J. Mulligan, een soldaat van de tweede wereldoorlog. Hij probeert zijn carrière als kunstschilder opnieuw te lanceren, maar dan in Parijs. Hij trekt vaak op met Adam, een pianist, die ook carrière probeert te maken. Tot slot is er nog H. Baurel, een zanger, die net hetzelfde doel heeft als voorgaande heren. Alle drie hebben ze veel talent, maar weinig geld. Tot op een dag Mulligan door Milo Roberts wordt ondersteund, een dame die als een blok valt voor zijn charmes. Mulligan heeft echter zijn oog laten vallen op een jonge Franse dame, Lise Bouvier. Beiden zijn smoorverliefd op elkaar, maar Lise heeft een relatie met Baurel, goede vriend van Mulligan. Het is nog maar de vraag of beiden nog bij elkaar kunnen zijn. Dit verhaal resulteert in een prachtig balletstuk af en toe doorspekt met heerlijke songs van Gershwin.

Het balletstuk op het einde is om vingers en duimen van af te likken

Wie voor een moderne en alledaagse musical deze musical bezoekt, is eraan voor de moeite. Het is een stuk gericht op mensen die houden van het klassiekere repertoire. Het balletstuk op het einde is om vingers en duimen van af te likken, je hebt steeds het idee dit te willen terugspoelen om opnieuw te bekijken. De acteurs zijn eerder dansers dan zangers, dit hoor je vooral in het gebruik van zangvolume. Alsof ze al hun energie willen sparen voor de ongelofelijk mooie en krachtige dansen. Het decor van de show is enerzijds heel realistisch: er wordt op een heel leuke en inventieve manier gebruikt gemaakt van projectie om de straten van Parijs uit te beelden. Anderzijds is het decorbeeld ook dromerig: vooral tijdens het ballet.

Op 6 januari speelde de cast helaas hun laatste voorstelling in het Dominion Theatre, maar de voorstelling is op 16 mei nog wel te bekijken op het grote doek. Voor bijkomende informatie surf je naar www.anamericaninparisthemusical.co.uk

Door Jonas Jacques

Foto’s: Official Website (fotograaf onbekend)