Vegas aan de Dijle

Met de plot van Vegas aan de Dijle bewijst Proefkonijnen-begeester Randall Van Duytekom dat je de inspiratie echt niet ver hoeft te gaan zoeken om een goed verhaal te maken. Naar een klein dorpje aan de Dijle om precies te zijn. Geef het de rust die onze grootouders nog kenden en bedreig hen met een assimilatie door onze huidige samenleving.

Entertainende tragikomedie

Marcel is de incarnatie van een kleine handelaar. Hij kent al zijn klanten persoonlijk en service is belangrijker dan winst. Maar in onze hectische en kapitaal gefocuste maatschappij telt dit minder en minder mee. Zeker wanneer er een groot tuincentrum opent op de grote steenweg vlakbij. Het zakencijfer gaat de dieperik in en Bloemen Marcel staat op de rand van het faillissement. Gelukkig heeft zoon Thomas een nieuw interessant kweekproduct gevonden, waarvoor de afzetmarkt zeer groot is. Maar het moet geheim worden gehouden dus vriend en buurman Karel zal de plantjes op zijn zolder laten groeien. Ook het nieuwe lief van dochter Lieze heeft grootse plannen. Hij wil van hun rustig dorpje een Vegas aan de Dijle maken. Weg rust en menselijkheid.

Humor vind je van het begin tot het einde, de tragedie ontspint zich voornamelijk sterk in de tweede akte

Dit verhaal leest als een thriller en heeft een zeer warme boodschap. De cast brengt het ook zeer sterk. Jos Dom speelt de zeer naïeve en warme mens Marcel. Ron Cornet is heel geloofwaardig als de tikkeltje idiote buurman Karel, die echter meer inhoud heeft dan je in eerste instantie zou denken. Ook Ken Verdooft en Mathieu Engels zetten hun personages goed neer. De sterkste vertolking is van Charlotte Anne Bongaerts. Ze laat Lieze met al haar vragen en onzekerheden perfect evolueren naar een jongedame die weet wat ze wil.

De regie zit ook goed. Er zijn geen dode momenten om scènewissels te doen, alles volgt zich organisch op met behulp van de belichting en wat muziek. Het decor is veelzijdig, al herken je het niet dadelijk als een bloemenwinkel. Maar het werkt wel. Het minpuntje aan Vegas aan de Dijle is de inhoud van sommige personages. Marcel heeft ontegensprekelijk voldoende diepgang, maar bij de anderen mag het een ietsje pietsje meer zijn.

De goede plot en de puike acteerprestaties maken dit het bekijken waard

Als tragikomedie kan Vegas aan de Dijle goed mee. Humor vind je van het begin tot het einde, de tragedie ontspint zich voornamelijk sterk in de tweede akte. De goede plot en de puike acteerprestaties maken dit het bekijken waard!

Vegas aan de Dijle speelt nog tot en met 25 februari in het Klokhuis te Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.deproefkonijnen.be.

Door Patrick defort

Foto’s: Patrick Defort