Aïda


Vrijdag 4 november ging in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas Aïda van het Belcantogezelschap in première. Deze musical met muziek van Elton John en teksten van Tim Rice vertelt het verhaal van een kortstondige liefde tussen een Egyptische legerofficier en een Nubische prinses. Musical Vibes ging kijken.

aida2

Solide cast en sterk orkest

Aïda (Vicky Delrue) is een fiere, beeldschone Nubische prinses. Samen met een deel van haar hofhouding wordt ze gevangen genomen door de troepen van kapitein Radames (Wesley Van der Veken). Ze worden meegenomen naar Egypte om er als slaven te dienen. Aida laat zich echter opmerken bij Radames en hij besluit haar aan zijn verloofde Amneris (Nele Steurs) te schenken. Ze zijn reeds negen jaar verloofd en hun vaders beslissen dat het hoge tijd is voor het huwelijk. Maar er komt een kink in de kabel.

Om dit verhaal over te brengen moet je stevig in je acteursschoenen (of hier eerder sandalen) staan

Inhoudelijk is Aïda geen moeilijke musical. De onmogelijke liefde tussen een man en een vrouw, hoe goed bedoeld en sterk ook, wordt hun ondergang omdat de omgeving er zo over beslist. Om dit verhaal over te brengen moet je stevig in je acteursschoenen (of hier eerder sandalen) staan. De hoofdcast van deze Aïda slaagt hier zeer goed in. Na een vocaal zenuwachtige start wordt het publiek meegezogen in de complexe driehoeksverhouding die zich voor hun ogen ontwikkelt. Ook de bijrollen dragen mooi hun deel bij tot de spanning in het verhaal. Zangtechnisch zijn ze niet allen even sterk, maar ze laten zich niet op echte fouten betrappen. Het omvangrijke ensemble geeft klankmatig een goede opvulling en zorgt voor enkele fraaie massa scènes. De vier extra dansers geven een meerwaarde in verschillende choreografieën. Het orkest en de geluidstechniek zijn nagenoeg perfect te noemen. Zij vormen samen met de hoofdcast de ruggengraat van deze show!

aida3

Er zijn ook wel enkele zaken die wat storend kunnen overkomen bij de aandachtige kijker. Het decor, dat uit heel mooi gemaakte stukken bestaat, geeft weinig houvast wat de locatie van de scène betreft, er zit geen duidelijke lijn in. Die mankeert ook in sommige scènes met een groot ensemble. Een groot deel van hen lijkt niet helemaal in zijn personage te zitten of zelfs niet goed te weten waar ze moeten staan en gaan. Het lichtplan is ook niet helemaal aangepast aan de woestijn van Egypte, met heel veel koude kleuren en enkele momenten waar de zangers amper belicht zijn. Deze zaken zijn geen constante in het stuk, maar ze kunnen de beleving even naar beneden trekken.

Orkest en cast zijn top en slepen je met gemak mee in deze liefdesgeschiedenis

Deze Aïda van het Belcantogezelschap van Sint-Niklaas is al bij al een zeer leuke show om naar te kijken. Orkest en cast zijn top en slepen je met gemak mee in deze liefdesgeschiedenis in het oude Egypte.

aida5

Aida speelt nog op 11, 12 en 13 november in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Meer info & tickets vind je op www.belcantogezelschap.net.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort