Thomas Van der Spiegel


Donderdag 10 november gaat in Oosterzele het originele Musicals in première. Thomas Van der Spiegel benadert het genre hierin op een eigenzinnige manier, begeleid door een enkele muzikant (Tom Van de Venne). Het is geen geschiedkundige of en een best-of voorstelling, maar belooft een kijk op musical met interessante weetjes, mooie liedjes en verrassende elementen te worden. Musical Vibes sprak met Thomas over dit concept.

Voor de liefhebbers en alle anderen

Vertel eens wat meer over jezelf en je link met het musicalgenre?

Wat heb ik met musicals? Toen ik achttien was wilde ik wel richting acteren/musical gaan. Ik heb toen audities gedaan in Nederland en was aangenomen. Thuis waren ze daar niet zo blij mee, dus ben ik eerst filmschool gaan doen met het idee daarna nog terug naar musical te gaan. Ik ben effectief terug auditie gaan doen, maar toen ben ik niet meer aangenomen! Het bleek dat ik op vlak van dans toch wel wat tekortschoot. Ook door mijn theaterbureau heb ik veel binding met het genre. Voor een twintigtal artiesten (o.a. uit West End) doen we het management en de planning wanneer ze naar de Benelux komen. Zo zijn er al een aantal artiesten zoals bijvoorbeeld Patricia Routledge (Keeping Up appearances), Rosie Ashe (Phantom of The Opera) of Kiki Dee naar hier gekomen voor concerten.

Ik was al lang aan het broeden om iets te maken ten voordele van Kom op Tegen Kanker

Wat natuurlijk niet evident is. Sommige theaters vinden dit geweldig, maar op andere plaatsen is dit niet gemakkelijk. Ik werk voornamelijk achter de schermen hiervoor, maar sinds vijf – zes jaar zing ik meer en meer. Dat kwam eerder toevallig omdat ik iemand in laatste instantie moest vervangen bij een seniorennamiddag. Dan moet je daar ineens anderhalf uur zingen en dat is toch iets anders dan enkele nummers. De eerste tien minuten was ik er niet gerust in, maar ik heb uiteindelijk wel doorgedaan. Daaruit zijn spontane boekingen gekomen. Dat deed me denken dat ik er toch misschien iets meer mee zou moeten doen. Daarmee is het idee een paar jaar geleden gekomen om een theatershow te maken. Die heette 30+ en was een nostalgische duik naar onze jeugdjaren. Musicals is daar een opvolger van.

Wat is het concept van Musicals?

Ik was al lang aan het broeden om iets te maken ten voordele van Kom op Tegen Kanker. Vorig jaar is mijn moeder spijtig genoeg gestorven na een lange strijd. Kort nadien heb ik besloten om dan aan een show te beginnen. Het idee was in het begin niet om het zelf te doen, maar om een benefiet te organiseren met de artiesten van het theaterbureau. Dat was echter helemaal niet eenvoudig Zelfs al wilden de artiesten het voor geen of weinig geld doen, dan zit je nog altijd met een berg kosten aan hotels en transport. En je moet ze allemaal samen op het evenement krijgen. Dat werd dus heel complex. Dus waarom zou ik het zelf niet doen dan? Dat werd veel eenvoudiger, een muzikant en een technicus, meer heb ik niet nodig. Toen ik het concert begon uit te werken, wou ik heel graag iets met musicals doen. Maar wat is er nog niet gemaakt? Best-ofs zijn er genoeg, concertantes ook. Dus wou ik een eigenzinnige kijk op musical maken.

Klassiekers ga je wel horen, maar op een aparte manier. Het is niet de bedoeling om te parodiëren

Tom Van de Venne is de muzikant die meedoet en dat is een heel veelzijdige en straffe muzikant. Hij is voor de arrangementen zich beginnen baseren op gitaar. Er komen soms nog andere instrumenten aan bod, maar gitaar is zeker de basis. Het was enorm afwachten wat het zou geven, of het niet ‘saai’ zou klinken. Op dit moment kan ik met zekerheid zeggen dat het helemaal niet zo is. De voorstelling vertrekt ook uit een respect voor het genre. Er zitten een paar rare bochten in, zo hebben we het over de vertalingen in musicals. Dat is soms een reden die mensen aangeven waarom ze niet graag naar musicals gaan: omdat ze vertaald zij,  hoe goed die vertaling soms ook mag zijn. Ze gaan dan liever naar de originele versie kijken. Zo hebben we ook de uitermate bekende nummers die gezongen worden door mensen die niets met musical hebben. Het voetbalpubliek dat ‘You Never Walk Alone’ zingt bijvoorbeeld. We brengen dat dan in de originele versie, maar bouwen dat verder uit naar een meezinger met een zeker Lee Towers gehalte. Er zit ook een medley van hits uit musicals in. Evenals een tweetal musical primeurs.

Best-ofs zijn er genoeg, concertantes ook. Dus wou ik een eigenzinnige kijk op musical maken

Ik vind het momenteel heel spannend om te zien hoe het allemaal gaat overkomen bij het publiek. We proberen zowel de mensen die musical minded zijn als de anderen aan te spreken. Tom is ook mijn tegenspeler, hij moet enorm veel switchen tussen de instrumenten, de genres en nog wat acteren, al slaagt hij er quasi moeiteloos in! Het maakt het allemaal enorm interessant om te doen. Klassiekers ga je wel horen, maar op een aparte manier. Het is niet de bedoeling om te parodiëren. De bedoeling is ook dat de mensen geen idee hebben waar ze zich aan kunnen verwachten en dat ze buitengaan met het gevoel toch iets interessants te hebben gezien, los van het genre. Elk verkocht ticket betekent €2 voor KOTK. We hopen dat we deze show nog vele keren zullen kunnen spelen. We starten nu met 2 voorstellingen want we richten ons echt op iedereen. En geen zorgen, duiding bij alle nummers wordt zeer goed gegeven op het podium.

thomas1

Musicals speelt op donderdag 10 november in Oosterzele en op zondag 20 november in Leopoldsburg. Meer info & tickets op www.eurotheater.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort