Zadelpijn

EWT presenteert hun laatste productie van het eerste theaterseizoen post corona. Na een moeilijke periode krijgen ze het voor elkaar om mensen op en naast het podium samen te brengen. Zadelpijn, in een regie van Ron Cornet, zal dan ook gaan over een hechte vriendschap die overeind blijft na een aantal hinderpalen.

Franse enscenering

Zadelpijn vertelt het verhaal over zes vriendinnen die jaarlijks gaan fietsen in Frankrijk. Ze hebben niet allemaal een topconditie, maar genieten ervan om samen door de wijnstreek Sancere te fietsen en een wijntje te drinken in elkaars gezelschap. Wanneer er wordt ontdekt dat één van de zes dames een geheime relatie heeft met de man van haar beste vriendin, ontstaan er spanningen in de groep. De vraag is of vriendschap het belangrijkste is, of een gebroken relatie.

De zes dames worden vertolkt door zes geweldige actrices

Het theaterstuk speelt zich zoals eerder gezegd af in Frankrijk. Dit is natuurlijk moeilijk te visualiseren, dus kiest EWT er wijs voor om een kaal decor op te stellen dat wordt gevuld met attributen. Nu eens is het podium gevuld met stoelen en parasols -alsof we kijken naar een tafereeltje in een Frans café -, dan weer staan de dames op het podium met een fiets. Dit laatste is zeer fijn, aangezien het fietsen toch de hoofdactiviteit van het verhaal is. Knap is dan ook dat de actrices een lange tijd werkelijk staan te fietsen op een podium. Dit doen niet veel hen na. Ook het licht en natuurlijk muziek zorgen voor een Franse enscenering. Doorheen het theaterstuk worden er namelijk Franse chansons gezongen. Jammer dat de muziek soms iets te luid staat waardoor de zangers niet goed verstaanbaar zijn, maar daarbuiten valt er niets op aan te merken.

De zes dames worden vertolkt door zes geweldige actrices. De rol van Jacqueline wordt gespeeld door Ann De Winne, die uitblinkt in haar spel en haar zorgkwaliteiten, zo blijkt na het zingen van ‘Voilà’ van Barbara Pravi. Anne Mie Gils vertolkt Yvonne en zet hiermee een hilarisch personage neer. Haar mimiek maakt dit karakter helemaal af. Maike Boerdam neemt daarnaast de rol van Kris op zich. Dankzij haar acteerkwaliteiten wordt er een sterk personage neergezet dat toch met enkele onzekerheden en angsten zit, maar het hart op de juiste plaats heeft. Daisy Thys speelt de rol van Max en zorgt voor enkele enorme komische momenten op het podium. Ook moet ze gecomplimenteerd worden met haar prachtige lage stem. De rol van Sonja wordt vertolkt door Sandrine Van Handenhoven. Deze casting is perfect: een mooie jongedame met pit die geen blad voor de mond houdt. Annik Pauwels als Astrid maakt het zestal af. Hoewel zij zangwijs de minst sterke van de zes is, staat ze vooraan wat betreft haar acteerkunsten. Naast hen staat Le Mec, vertolkt door Mathias Daneels. Dit is een minieme rol, maar wordt met veel bravoure neergezet en zorgt wederom voor grappige momenten.

Een leuk verhaal, gespeeld door geweldige actrices met de juiste dosis humor

Vermeldenswaardig zijn de momenten waar alle zes meerstemmig zingen. Deze momenten zijn van hoge kwaliteit en worden groots onthaald bij het publiek. Zadelpijn is dus een theaterstuk dat het bekijken zeker waard is: een leuk verhaal, gespeeld door geweldige actrices met de juiste dosis humor. Een aanrader!

Zadelpijn is nog te bekijken tot en met 12 juni 2022 in het EWT-theater te Deurne. Meer informatie en tickets vind je op www.ewt.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Goele Bormans