You’re The Top

Met You’re The Top presenteert American Songbook Productions een musical over het verborgen leven en de songs van Cole Porter. Deze ondertitel dekt de lading volledig. In You’re The Top zitten twee voorstellingen in één: het leven van Cole Porter en een concert bestaande uit velen van zijn hits. Jammer genoeg blenden ze niet of onvoldoende samen.

Zeer sterk spel

De musical begint in 1958 en brengt je naar het buitenverblijf van Cole in Buxton Hill. Daar nodigt hij elk weekend een hele horde aan gasten uit om zijn eenzaamheid te verjagen. Dit weekend komt er echter niemand. Iedereen belde af. Samen met Bobby, zijn bediende, denkt hij terug aan hoe zijn leven vroeger toch veel voller was en hoe het allemaal zo ver is kunnen komen. Met een flashback staan we in Parijs in 1917, waar een jonge Cole aan het begin van zijn succes staat en zijn toekomstige echtgenote Linda leert kennen. Voor haar laat hij Boris, de liefde van zijn leven schieten.

De ster van de show is natuurlijk Paul Groot. Niet alleen omdat hij Cole Porter speelt, maar omdat hij Cole Porter gewoonweg ís

Het decor van deze You’re The Top is eenvoudig, maar heel efficiënt opgebouwd. Een ruime halve cirkel met achteraan het vijfkoppige combo onder een pergola. Hun zichtbare aanwezigheid heeft weinig extra functionaliteit, behalve om het bigband-gevoel van Porters succesjaren te versterken én om zijn eenzaamheid schrijnend te versterken bij de slotscène van de eerste acte. Vooraan blijft er wel meer dan voldoende speelruimte over om met enkele rekwisieten de setting zeer duidelijk te plaatsen. Met behulp van een eveneens efficiënte belichting wordt alles sfeervol en duidelijk gemaakt.

De acteurs zetten het levensverhaal van de succesvolle componist zeer sterk neer. Het veelzijdige ensemble overtuigt in al de kleine en grotere rollen en is een schitterende ruggengraat bij de choreografie van de ‘Happy Paris’ medley. Deze scène is vol energie en prachtig om te zien. Marjolein Keuning zet een consequente Linda Porter neer. Een beetje te afstandelijk om de relatie met Cole echt geloofwaardig te maken. Marcel Jonker is een prachtige Monty Woolley. Mooie stem, een charismatische présence en breekbaar wanneer het nodig is. De ster van de show is natuurlijk Paul Groot. Niet alleen omdat hij Cole Porter speelt, maar omdat hij Cole Porter gewoonweg ís. Het personage past hem als een tweede huid.

Het veelzijdige ensemble overtuigt in al de kleine en grotere rollen en is een schitterende ruggengraat bij de choreografie van de ‘Happy Paris’ medley

De keuze om de songs in het Engels te brengen in zeer begrijpelijk, maar brengt een ontkoppeling tussen het verhaal en de songs met zich mee. De link tussen muziek en verhaal is niet altijd even sterk en dan ben je dus al snel naar een verhaal én een concert aan het kijken. Op zich zou dit hier goed kunnen werken, want met zo’n krachtige muziek als die van Porter kan je ieder publiek betoveren en het verhaal steekt zeer mooi in elkaar. Jammer genoeg werkt hier de geluidstechniek wat tegen. De stemmen worden meestal overstemd door het orkest en klinken allesbehalve vol.

Het levensverhaal van Cole Porter is mooi en tragisch tegelijk en pakt je meteen mee

You’re The Top zijn twee voorstellingen in één. Het levensverhaal van Cole Porter is mooi en tragisch tegelijk en pakt je meteen mee. De veelzijdige en mooie nummers zijn volop aanwezig, maar zijn klank technisch niet optimaal. Als dit probleem nog verholpen wordt, is dit een krachtige musical over de hele lijn.

You’re The Top speelt nog tot en met 12 mei doorheen heel Nederland. Meer informatie & tickets vind je op www.yourethetop.nl

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort