Winterrevue 2017

Volgens Wikipedia: Een revue is een vorm van amusementstheater die bestaat uit groots opgezette dans-, zang- en variéténummers, en lichtvoetige komische sketches. Revue komt van het Franse woord voor ‘opnieuw bekeken’, omdat het oorspronkelijk een compilatie was van eerder gebeurde feiten in de actualiteit op satirische wijze gebracht.

Top-entertainment

Dat is het bij deze Winterrevue helemaal niet. Daarmee bedoelen we dat het geen herhaling is van wat we reeds gezien hebben. En dat is niet zo evident als we denken. Deze keer is er in tegenstelling tot de standaardformule gekozen voor een thema. Dat doet het geheel duidelijk deugd en zorgt voor een frisse evolutie. Filmmuziek is op zich wel een dankbaar gegeven om als thema te gebruiken en de keuze is groot, maar dat maakt het des te moeilijker om een goede selectie te maken die alsnog verrassend genoeg is. Daarin hebben de makers van deze show geweldige keuzes gemaakt, welke perfect passen bij de stemkleur van de artiesten en die toch het uiterste eisen van het vocaal bereik. Indrukwekkend. Een waaier van nummers uit musicalfilms zoals Footloose, Saturday Night Fever en het recente La La Land, en themasongs uit James Bond-films tot het legendarische fragment uit G.I. Blues met Elvis Presley boeien van begin tot einde. 

De makers hebben een geweldige muzikale selectie gemaakt, welke perfect past bij de stemkleur van de artiesten en die toch het uiterste eisen van het vocaal bereik

Met Eric Melaerts als muzikaal leider, Laurent Flament als choreograaf en Griet Van Landeghem voor de styling heeft schrijver en regisseur Stany Crets een topteam ter beschikking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het onderste uit de kan wordt gehaald. De beloofde pluimen, geweldige muziek en schitterende dansers, die zelf ook een aardig stukje vocale meerwaarde bieden,  omwentelen de cast in kleurrijke taferelen. Je waant je bij momenten in de Lido of de Moulin Rouge in Parijs.

En de cast is niet min. Herbert Flack verrast vriend en vijand met zijn prestatie in deze show. Niet tegenstaande hij zeer herkenbaar is als persoonlijkheid zien we een kant van hem die je niet zou verwachten. Rasartiesten Dirk Van Vooren, Britt Van Der Borght, Patrick Onzia en Ann Van den Broeck brengen top-entertainment zoals we het van hen gewend zijn, maar ook het jonge talent laat zich niet onopgemerkt. Laurenz Hoorelbeke en vooral Shana Pieters zetten hier zomaar eventjes duidelijk hun handtekening onder dit evenement.

Ook het jonge talent laat zich niet onopgemerkt. Laurenz Hoorelbeke en vooral Shana Pieters zetten hier zomaar eventjes duidelijk hun handtekening onder dit evenement

De komische sketches zijn traditioneel lichtvoetig. De reacties van het publiek zijn dan ook uiteenlopend. Gelukkig staat hier een cast op de planken die daar wel weg mee weet en uiteindelijk de hele zaal op zijn hand weet te krijgen. Het slotnummer is gewoon fe-no-me-naal. Een wereldhit als ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen is op zich al gedurfd, maar het brengen zoals deze cast het doet is geweldig. Patrick Onzia ontlokt hier al spontaan applaus nadat hij pas de eerste regels gezongen heeft. Collectief respect van de hele zaal en niet meer dan terecht. 

The Sound of Movies is nog tot en met 14 januari te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.winterrevue.be

Door  Jean-Paul De Corte

Foto’s: Wendy de Noier