Winterrevue – An Evening With The Six Pack

Tijd voor de zevende editie van de Winterrevue in het Antwerpse Theater Elckerlyc. Op zich is het al een mooie prestatie, eentje waar de producenten enkel van konden dromen. En waar er tot de zesde editie jaar naar jaar een serieuze stap voorwaarts gebeurde in kwaliteit, zijn er dit jaar duidelijk enkele problemen opgedoken. Gelukkig genoeg zijn er ook elementen verbeterd waardoor de editie van 2022 nog steeds een revue die naam waardig blijft.

Lekker blijven hangen?

An Evening With The Sixpack is de ondertitel van deze Winterrevue. In de voetsporen treden van de befaamde Rat Pack is geen sinecure. Zeker niet als je hun materiaal & erfenis volledig loslaat. Die vlag dekt de lading alvast niet. Wat niet wegneemt dat de uitstraling van decor en kostuums niet zou misstaan voor een optreden van Frank Sinatra, Dean Martin & co. De band van Thomas Vanhauwaert is dan wel geen Big Band, maar geeft wel de indruk met veel meer te zijn dan de zes aanwezige muzikanten.

Het (dans)ensemble danst strakker als nooit tevoren

Muzikaal bestaat deze Winterrevue uit een collectie medleys rond een thema zoals bijvoorbeeld mambo, 90’s, Heavy Metal of r&b. Qua stijlen een grote en moeilijke spreidstand die niet elke keer een even sterk resultaat geeft, maar doorgaans wel de beoogde sfeer neerzet. De métier en présence van Ann Van den Broeck wordt hier gemist, gelukkig houdt Helle Vanderheyden met verve Anns plek als ‘leading lady’ warm. Ianthe, Laurenz, Patrick en het sterke ensemble, zorgen voor de rest. Het (dans)ensemble danst strakker als nooit tevoren, het mag duidelijk wezen dat Laurent Flament daar weer hard mee heeft gewerkt. Ze verzorgen ook prima een deel van de backings. Het geheel is de Winterrevue waardig.

Margriet Hermans is de flinterdunne rode draad doorheen deze editie. Heel ongemakkelijk in alles wat sketch is, bloeit ze eens zo hard open wanneer ze mag zingen. Ze toont wel dat ze een zeer gezonde dosis zelfspot bezit wanneer ze in het ene na het andere gekke kostuum komt opdraven. De sketches zijn dit jaar een terugkeer naar de ouderwetsere revues. Onderbroekenhumor à volonté, uitmelken van personages en situaties en dikwijls langdradig. Het gemis van een vrouwelijk element maakt dat de mogelijkheden beperkt zijn. Margriet er niet te veel bij betrekken was een goede beslissing, maar Helle toont als sausvrouwtje dat ze wel meer aankan, dat smaakt naar meer.

Het blijft een wederkerend probleem dat je bij de Winterrevue overmatig veel licht in de ogen krijgt. Het interessantste gebeurt op het podium, niet in de zaal, altijd zeer spijtig wanneer de scène minder verlicht blijkt dan het publiek. Het geluid is nog niet helemaal optimaal afgeregeld, een vreemde echo is dikwijls aanwezig en voor sommige medleys staat het gewoon veel te luid. Op andere momenten klinkt alles goed, hopelijk is het gewoon een kwestie van alles nog te finetunen.

Er is weer een stap voorwaarts gezet in decor, kostuums en orkest

An Evening With The Sixpack is niet de meest geslaagde versie van de Winterrevue, misschien ook omdat we met de vorige versie verwend zijn geweest. Margriet is Ingeborg niet en zowel Ann als Britt vervangen is een moeilijke opgave. Er is echter weer een stap voorwaarts gezet in decor, kostuums en orkest. Op andere vlakken is deze versie lekker blijven hangen, maar wanneer Margriet dát zingt, is het vooralsnog een waar feestje.

De Winterrevue, An Evening With The Sixpack kan je tot en met 15 januari 2023 bekijken in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Tickets en meer informatie vind je op backstage-producties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier