Wiener Parade!

Musical Vibes was vorig weekend te gast bij de Internationale Robert Stolz Club van België. Ik hoor jullie nu denken “Club wat?!” Want waarschijnlijk hebben de meeste onder jullie net zomin tot voor kort van deze club gehoord. Nochtans blaast deze vereniging dit jaar 50 kaarsjes uit! Opgericht onder impuls van de Oostenrijkse componist Robert Stolz, is het doel van de club om de “Weense” muziek, waar deze componist een van de laatste vertegenwoordigers was, te laten (her)ontdekken. Een verslagje van de achttiende Wiener Parade!

Kwaliteit in alle geledingen

Hoe doe je dat, Weense muziek aan de man brengen? Op zich is het simpel: je speelt concerten die de muziek laten schitteren. Een sterk orkest o.l.v. dirigent André Walschaerts, die volgens de overlevering met het dirigeerstokje van Johan Strauss het orkest leidt. Wat is die Weense muziek nu juist? Als we naar de composities van Robert Stolz kijken, weten we al veel: operettes, filmmuziek en schlagers. Het zit hem voornamelijk in de stijl van schrijven. En die stijl, die vinden we terug in vele andere muzikale families, waaronder ook de musical.

Dit feit maakt het voor de Robert Stolz Club mogelijk om na 50 jaar aan verbreding te beginnen. De club is nog groot en dynamisch, maar er is toch een zekere veroudering merkbaar. Om de jeugd aan te spreken, worden er dit jaar musicalnummers geïntegreerd in dit concert. Porgy and Bess, Follies, West Side Story, Fiddler On The Roof en The Phantom Of The Opera zijn dan ook stuk voor stuk muzikale parels die heel mooi in de lijn van de andere nummers van deze Wiener Parade liggen.

De solisten zijn een zeer interessante mix van puur klassieke performers, sopraan Veronika Groiss en bariton Erwin Belakowitsch en het Vlaamse koningsduo An Lauwereins en Hans Peter Janssens. Al moet deze laatste spijtig genoeg verstek geven wegens ziekte. Niet getreurd, de in allerijl opgetrommelde Marcel Van Dieren zorgt voor een prima vervanging al zou de beleving met de Vlaamse musicalster ongetwijfeld nog groter geweest zijn. Ondanks dit gemis staan er vier topzangers op het podium om alle nummers zoals het hoort te brengen. Op geen enkel moment vervallen ze in een statisch zangnummertje, ze leven zich behoorlijk in het nummer in. Dit alles begeleid door een orkest dat voor musicalmensen een droom is en naadloos aan elkaar gepresenteerd door Connie Neefs.

De achttiende Wiener Parade is een heel leuke combinatie van operettemuziek, musicals en alles wat daartussen te vinden is. Vele melodieën klinken overbekend in de oren wat resulteert in twee uur genieten. Hopelijk kan de Robert Stolz Club veel jonger volk naar hun concerten lokken, deze crossover is verrijkend voor de musicalliefhebber en menig operette specialist zal de musicalnummers ook wel kunnen waarderen. In de jaren ’30 en ’40 stonden de twee genres dan ook zeer dicht bij elkaar, het zijn en blijven nauw verwante disciplines die veel van elkaar kunnen leren. Een aanrader om bij te wonen!

De volgende concertreeks, Grüsse Aus Wien is te zien in de Singel op 21 en 22 maart 2020. Meer informatie vind je op www.irsc.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort