Was Getekend, Annie M.G. Schmidt


Flip van Duijn moest heel lang aandringen bij Annejet van der Zijl om een biografie te schrijven van Annie M.G. Schmidt. Hij zag in haar, door haar onwetendheid over het leven van zijn moeder, de ideale, onbevooroordeelde persoon om door de oude archieven te gaan. Het proces dat Annejet volgde was een van complete onderdompeling in Annie’s leven. Dat is ook de basis van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Al is het hier Flip zelf die antwoorden zoekt, samen met het publiek, in wat een schitterende musical is geworden.

Integer pareltje

Heel lang ging Annie Schmidts naam over ieders lippen. Ze schreef columns, boeken, liedjes, musicals, radio- en TV-programma’s. Dan raakte ze een beetje de liefde van het publiek kwijt. Ze werd als oubollig gezien, als passé. Wanneer de biografie verschijnt is het een instant hit. Haar leven leest als een roman, met ups en downs, met een nooit aflatende zoektocht naar vrijheid.

De musical opent met Flip die een koffertje opent op zolder. Hij vindt er oude brieven die hij begint te lezen. Daarop verschijnt Annie zelf, die het niet leuk vindt dat hij in haar leven komt neuzen. Met veel aandringen begint ze toch tipjes van de sluier op te lichten, geholpen door haar jonge zelf, alle belangrijke personen in haar leven en haar creaties. Zo ontspint er zich voor de ogen van het publiek een levensverhaal dat verteld wordt door de ceremoniemeester zelf. Ze gebruikt een suggestieve vorm om de onzekerheden en pijnlijke momenten in haar leven in te kapselen. Dit zorgt ervoor dat de toeschouwers aandachtig moeten blijven en dat je eens zo gemakkelijk meegezogen wordt in dit avontuur.

Het ensemble klinkt niet alleen zeer goed, ze brengen een enorme dynamiek en humor mee, met als een van de hoogtepunten een Jip & Janneke verpersoonlijking

Stage Entertainment levert hier een pareltje af. Uit de biografie en met (semi-biografische) liedjes van Annie Schmidt is een musical gedestilleerd die top-entertainment biedt. Vol aanstekelijke humor, diepe emoties en een blijvende zoektocht naar een vrijheid die eigenlijk altijd al aanwezig was in haar hoofd. De cast is geweldig met Simone Kleinsma als de vertellende Annie en William Spaaij als de vragende Flip op kop. Zij leiden elke scène in en spelen dan weer wel, dan weer niet mee. Wanneer ze niet actief meespelen blijven ze te allen tijde zeer sterk in hun personage. Wim van den Driessche heeft niet heel veel werk als Johannes Schmidt, maar brengt de belangrijke momenten die er zijn ingetogen zoals een dominee past. Als Dick van Duijn komt hij helemaal tot zijn recht wat een fantastisch duet met Simone als pauzenummer oplevert. Marjolein Touw is grandioos als moeder Schmidt. Boosheid, frustratie en liefde zijn elke keer heel passend gebracht.

De jongere versies van Annie hebben een zeer belangrijke functie in het stuk. Jeske van de Staak zet een losbrekende Annie neer zoals je je het zelf zou inbeelden. Van de tiener zoekend naar een liefje tot de waanzinnig drukke schrijfster, altijd zeer geloofwaardig. Amber Beishuizen mag gerust naast al die andere kleppers staan. Als het kleine meisje (in) Annie, heeft ze veel te brengen en dat doet ze telkens overtuigend. Het ensemble klinkt niet alleen zeer goed, ze brengen een enorme dynamiek en humor mee, met als een van de hoogtepunten een Jip & Janneke verpersoonlijking. De zeskoppige band klinkt heel goed en bewijst dat cello en trompet de sound zoveel voller kunnen maken. Het decor is zeer strak en functioneel. Het wordt zeer slim gebruikt en fantastisch mooi belicht waardoor het een kameleon lijkt. Het lichtplan is simpelweg af. Knappe focuspoints waar nodig en zeer slimme ruimtecreatie.

Een musical vol aanstekelijke humor, diepe emoties en een blijvende zoektocht naar een vrijheid die eigenlijk altijd al aanwezig was in Annie’s hoofd

Ook aan pareltjes zijn onvolkomenheden. Maar bij Was Getekend, Annie M.G. Schmidt zijn die enkel met een vergrootglas te vinden. De drie keer dat een microfoon te snel of te laat werd opengezet, of het ontbreken van een scène met nog net iets meer pit dan in ‘Ik hoef alleen maar even zó te doen’ bijvoorbeeld. Een afbreuk op deze wondermooie, integere musical doen ze niet. Dit is er eentje die je gewoon moét gezien hebben!

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt speelt nog tot en met 14 juli 2018 te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie en tickets vind je op www.anniemgdemusical.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort