Voor Alles een eerste keer


We komen binnen in het sfeervolle Theater de Fransche School. Klein, maar geschikt voor een intieme voorstelling als deze. Wanneer je de zaal in loopt valt je gelijk één ding op. Het doek is open en de cast zit al op het podium. Een opvallend begin. Het leek ook wel of de cast steeds meer ging bewegen naarmate de zaal steeds voller werd. Om als het ware de transitie te laten zien van standbeeld tot levend object. 

Rollercoaster aan emoties

Er wordt vol ingezet. Het kritieke oor zou zeggen dat het begin niet helemaal gelijk was, terwijl dat wel zo zou moeten zijn. Maar vanwege de goed gezongen noten is dit snel vergeven. Het stuk is sterk. Niet vrolijk, al heeft het af en toe wel ontzettend leuke humor en zoetigheid erin zitten door het personage Boaz, gespeeld door Thomas Kuipers. “We hebben chemie met elkaar. Je hebt een serieus thema waar we met z’n allen in duiken, maar je merkt dat je heel veel plezier hebt, waardoor zo’n serieus thema goed te doen is.” Aldus Thomas. Je merkt dat een vraag die bij de show hoort kan zijn: Hoe ga je om met verlies? Want dit is natuurlijk voor iedereen anders. Al helemaal in een hechte vriendengroep. En hoe ze een heftig verlies van een vriendschap willen afsluiten. Straks in Polonaise over Zorgvliet, zodat het een minder verdrietig einde is, maar een wat vrolijkere herinnering.

Het stuk is sterk. Niet vrolijk, al heeft het af en toe wel ontzettend leuke humor en zoetigheid

Hetgeen dat ook opvalt is dat de cast eigenlijk, behalve voor wat extra decor stukken te halen, niet van het podium af gaat. Ze blijven continu on stage staan. Mitch Wolterink: “Je bent heel erg ‘mensen’ aan het spelen, vrienden onder elkaar. Het lekkere is dat er zo een hoog tempo in zit, dat het voor mij gewoon een rollercoaster aan emoties is, wat fijn is om te spelen. Daarom is het ook fijn dat ik niet af ga.” Rose-Anne van Elswijk, Siem in het stuk, speelt de sterren van de hemel. Ze heeft een ontzettend mooie rol met een diepe laag. Zoals in het stuk wordt gezegd: “Siem is als de zon. De zon weet niet wat schaduw is. Maar door de schaduw weten we wel wat de zon is.” Ze komt ontzettend geloofwaardig over en heeft een dijk van een stem waar niet omheen te komen is.

Voor alles een eerste keer is een muzikale rollercoaster over de ups en downs van het leven

De stiekeme vijfde rol in het stuk, Senta, wordt vertolkt door Priscilla Kneteman. Zij had haar eigen bijdrage aan het stuk nog niet gezien (gehoord). Hierbij haar reactie na het zien van de show: “Ik vond het heel goed werken. Dit was ook mijn vuurdoop. Ik had de perspresentatie wel gezien met de twee eerste nummers en ik heb in de studio de tekst ingesproken met William (Spaaij, de regisseur) als mijn tegenspeler, maar nog niet dit eindresultaat. Het werkt zo ontzettend goed. Je verwacht niet de stem van het overleden meisje. Dus ik vond dat heel tof hoe ze dat hebben gedaan met die cassette recorder.”  

Voor alles een eerste keer is een muzikale rollercoaster over de ups en downs van het leven geflankeerd met de grootste Nederlandstalige pop-hits. De voorstelling is slechts één week exclusief te zien in Theater De Fransche School in Culemborg. Tickets zijn vanaf €18,50 te reserveren via www.theaterdefranscheschool.nl. Mis het niet!

Door Dianne Roskam

Foto’s: Dianne Roskam

[nggallery id=137]