#GekraaktDoorEigenNaakt


Er zullen wel meer vijftienjarigen zijn die toneeltjes schrijven. Maar diegene die een onderwerp in hun leefwereld op een tedere en integere manier bespreekbaar maken, zijn niet zo dik gezaaid. Neem daar dan nog bij dat ze samen met inventief regisseursduo hun creatie op hoogstaande wijze op de scène brengen, dan heb je met twee vingers genoeg. Eentje voor Maxine Janssens en een tweede voor Remi De Smet.

Over spookjes en vissen

In #GekraaktDoorEigenNaakt maken we kennis met Casper en Josefien. Beide tieners hebben een intieme foto gedeeld met hun liefje. Casper wist niet dat achter het facebook account van zijn vriendin twee andere vrienden zaten. Josefiens vriendje kopieerde haar snapchat foto en stuurde die door naar zijn vrienden. Ze wordt zo hard gepest dat ze een andere school zoekt. Hier botst ze op Casper. Het begin van een vriendschap?

#GekraaktDoorEigenNaakt is een zeer actueel stuk dat een van de gevaarlijkste vormen van pesten bespreekbaar probeert te maken

Op de scène staan er in het begin twee grote kubussen, een visbokaal met een goudvis en een spiegel. Het speloppervlak is  voor de rest, op enkele lichten na, leeg. De kubussen zijn bedrukt met foto’s van Casper, Josefien en hun vrienden(?). Tijdens de hele voorstelling verhuizen deze kubussen geregeld van plaats. Ze zijn dan ook super-veelzijdig en kunnen in een handomdraai een kamer, een kleerkast of een schoolbank voorstellen. Het veelvuldig verplaatsen valt wel op, maar is nooit storend door de slimme inplanning. Het lichtplan is eenvoudig maar doeltreffend.

#GekraaktDoorEigenNaakt valt niet enkel op door de invalshoek. Dit is duidelijk een thema waar een tiener middenin zit. Maar de kwaliteit ligt enorm hoog. Kwaliteit van script, acteren en regie. Het script is zeer goed uitgewerkt, met een mooie afwisseling van diepe emotie en humor. Ook de manier waarop de ruime introductie twee aparte monologen zijn die mooi in elkaar overgaan is zeer aangenaam om te zien. De muziek, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd, brengt ook de juiste accenten. Ze versterkt de correcte emoties en wordt nooit overheersend. De regie van Pieter Klinck en Mira Delbaen is dienend aan het gevoel doorheen het stuk. Van begin tot einde word je nooit uit je persoonlijke relatie met Casper en Josefien gehaald. Maxine en Remi spelen alsof ze nog nooit iets anders gedaan hebben. Ze transformeren eenvoudigweg naar hun personage voor de duur van het stuk.

Op een heel open en eerlijke wijze nemen Maxine en Remi je mee naar de leefwereld van gepeste tieners

#GekraaktDoorEigenNaakt is een zeer actueel stuk dat een van de gevaarlijkste vormen van pesten bespreekbaar probeert te maken. Op een heel open en eerlijke wijze nemen Maxine en Remi je mee naar de leefwereld van gepeste tieners. Geen leuke plaats om te zijn. Ook spookjes kunnen eenzaam zijn…  Een aanrader voor tieners, hun ouders en middelbare scholen!

Voor meer informatie omtrent deze voorstelling kan je terecht op gekraaktdooreigennaakt@gmail.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort