Vernieuwde musical AIDA beleeft wereldpremière in AFAS Circustheater Scheveningen

De vernieuwde en geactualiseerde musical AIDA van Elton John en Tim Rice beleeft 23 april 2023 zijn wereldpremière in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Stage Entertainment Nederland en Disney Theatrical Productions maakt bekend dat Gaia Aikman (The Lion King, TINA ‒ De Tina Turner Musical), April Darby (Sister Act, The Bodyguard) en Naidjim Severina (The Lion King, Kinky Boots) de hoofdrollen spelen in de productie.

De vernieuwde versie van AIDA verschilt op een aantal vlakken van de versie die van 2001 tot en met 2003 in ons land te zien was en destijds 1,2 miljoen bezoekers trok. Gebleven zijn vanzelfsprekend de iconische muziek en liedteksten van Sir Elton John (The Lion King, Billy Elliot) en Tim Rice (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar, Evita), maar het creatieve team onder leiding van regisseuse Schele Williams heeft de musical van een eigentijds karakter voorzien zonder de kwaliteit van de originele versie teniet te doen. Het verhaal van AIDA blijft, ook in de hernieuwde versie, volledig overeind. Het is het meeslepende, noodlottige verhaal van twee geliefden uit vijandige volkeren die worden verscheurd tussen tegenstrijdige loyaliteit aan hun land én aan elkaar. Een liefdesgeschiedenis tegen het decor van een met nationalisme doordrenkte natie die een ander land binnenvalt om haar rijk uit te breiden.

Scriptschrijver David Henry Hwang, ook verantwoordelijk voor de oorspronkelijke versie van AIDA: “Het klassieke verhaal van Aida heeft toeschouwers altijd weten te raken, in elke cultuur, in elke periode. Ik vind het fantastisch om de voorstelling die we twintig jaar geleden hebben gecreëerd aan te passen naar de huidige tijdgeest, zodat het epische liefdesverhaal het publiek van vandaag nog sterker kan aanspreken.”

Thomas Schumacher, President & Producer van Disney Theatrical Productions: “Schele Williams, David Henry Hwang en het team hebben de voorstelling op een geheel nieuwe manier opengelegd om het verhaal toegankelijk te maken voor de wereld van vandaag en tegelijk respect te tonen voor alles wat de fans al twintig jaar koesteren: de rijke personages, de schitterende decors en kostuums, en natuurlijk de prachtige muziek.” Bijzonder is dat regisseuse Schele Williams onderdeel was van de oorspronkelijke Broadway-cast van AIDA en nu de kans heeft gekregen om deze vernieuwde versie te regisseren. Ze deed uitgebreid onderzoek naar de historische periode waarin AIDA zich afspeelt. Daarbij deed ze nieuwe ontdekkingen over de achtergrond van het verhaal die dienden als inspiratie voor het nieuwe werk. Hierdoor heeft zij de focus gelegd op nationalisme en de bijzondere positie van vrouwen in deze periode.

Schele Williams: “Het meest fascinerende uit de tijd waarin AIDA zich afspeelt, was dat genderongelijkheid niet aan de orde was. Er waren ook vrouwelijke farao’s, zowel bij de Egyptenaren als de Nubiërs. Vrouwen waren militaire bevelhebbers en de beste artsen in Egypte waren vrouwen. Vrouwen hadden eigen bezit en namen dat mee als ze trouwden. Ik realiseerde me toen dat wij in onze strijd voor gelijke rechten eigenlijk moeten heroveren wat wij toen al hadden. Als moeder vind ik het fantastisch dat ik mijn dochters en hun vrienden en vriendinnen dit kan vertellen. En dat we de positie die we altijd al hadden weer moeten opeisen.”

De muziek in AIDA behoort tot de meest iconische uit de musicalhistorie. De samenwerking tussen Elton John en Tim Rice, die zich lieten inspireren door de gelijknamige opera uit 1871 van de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi, leidde tot een reeks liedjes die ook in de Nederlandse vertaling prachtig klinken en hun grote zeggingskracht behouden: ‘Ergens in de sterren’, ‘Te ver gegaan’, ‘Gezegend Nubië’, ‘Vergeet hem’. AIDA werd destijds in twintig landen in veertien talen opgevoerd en staat op de bucketlist van een compleet nieuwe generatie musicalliefhebbers die in 2023 in het AFAS Circustheater hun hart kunnen ophalen.

Bob Crowley tekent bij AIDA voor de weelderige en imposante decors en kostuums. Hij ontwierp de bekroonde decors en kostuums van onder meer de Broadway-musicals Tarzan, Mary Poppins en ALADDIN. Zijn ontwerpen voor die laatste succesvolle musical, die eerder dit jaar met acht Musical Awards werd onderscheiden, zijn nog steeds in het AFAS Circustheater Scheveningen te zien.

Gaia Aikman speelt de rol van Aida, April Darby wordt Amneris en Naidjim Severina kruipt in de huid van Radames. “Ik kan het nu eindelijk hardop zeggen: Ik ben Aida!”, zegt Gaia Aikman. “Het is niet in woorden te omschrijven hoe blij ik ben dat ik deze rol ga spelen! Als een vrouw van kleur heeft deze rol altijd hoog op mijn lijstje gestaan. Binnenkort mag ik dit ingrijpende verhaal gaan vertellen samen met April en Naidjim. Doordat ik eerder het podium met hen heb gedeeld (in o.a. The Bodyguard en The Lion King, red.) kijk ik nog meer uit naar dit avontuur. Dit gaat iets heel bijzonders worden!”

Stage Entertainment maakt in een later stadium bekend wie de rollen van Mereb (de Nubische bediende van Radames), Zoser (vader van Radames en hoogste Egyptische minister) en Kandake (de krijgskoningin van Nubië) invullen.

Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland: ”We zijn heel trots dat we AIDA in deze vernieuwde versie voor de wereld van vandaag als eerste produceren en dat de wereldpremière in ons eigen AFAS Circustheater Scheveningen wordt gehouden. Het bevestigt ook het wederzijds vertrouwen en de succesvolle samenwerking tussen Stage Entertainment en Disney Theatrical Productions.”

www.stage-entertainment.nl

Foto: Wendy de Noier