Toms Magische Speelgoedwinkel

Na de familiemusicals Arthur en de Strijd om Camelot en Robin Hood en het verdwenen goud brengt I&L Entertainment hun nieuwe productie. Nog steeds een avonturenmusical, maar met een lichtere ondertoon. Niet zozeer in het script, maar vooral qua muziek. Toms Magische Speelgoedwinkel is een speels schouwspel met een mythologisch sausje geworden.

Muzikaal feestje

Tom is de liefdesbaby uit een onmogelijke liefdesrelatie tussen presidentskandidaat Adler en een dienster. Zijn vrouw Hera geeft opdracht om de baby uit de weg te ruimen, maar Bob weet hem te redden en verstopt hem in zijn speelgoedwinkel. Tom moet zich schuil houden voor de buitenwereld, maar wanneer de klok twaalf slaat gebeurt er iets magisch; al het speelgoed in de winkel komt dan tot leven…

De sterkte van de voorstelling is de aanstekelijke muziek

De sterkte van de voorstelling is de aanstekelijke muziek (Bas van den Heuvel) ondersteund door een frisse choreografie (Ilse Spruijt). Nummers als ‘Leef voor jezelf’ en ‘Superheld’ zijn echte oorwurmen en blijven nadien nog lang nazinderen. De belichting is vrij donker. Tijdens de spannende momenten past dit goed, maar bij de frisse muzikale stukken in de speelgoedwinkel mag dit wel verder open getrokken worden, zodat de kleurrijke kostuums nog beter uitkomen.

Die zinderende momenten blijven tijdens de eerste acte helaas op de oppervlakte. Het verhaal kabbelt dan langzaam voort. In de tweede acte komt de boel pas echt op gang wanneer Jeroen Phaff zijn opwachting maakt als de slechte Hades. Phaff mag heerlijk over de top gaan en krijgt daarin magnifiek tegenspel van Marleen van der Loo als Hera. Een mooie constante in de voorstelling is Maikel Nieuwenhuis. Hij zet een frivole en innemende Tom neer. Rubin van Gent weet als de coole – doch niet zo heel mannelijke – Hercules de zaal in te pakken met zijn to the point humor en mimiek.

Jeroen Phaff mag als Hades heerlijk over de top gaan en krijgt daarin magnifiek tegenspel van Marleen van der Loo als Hera

Ook al is Toms Magische Speelgoedwinkel misschien voor de allerkleinsten een iets te lange zit, de vederachtige muziek en de mythische helden nemen jong en oud mee op dit avontuur.

Toms Magische Speelgoedwinkel is nog tot en met 28 februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.il-entertainment.nl.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier