Titanic

Net zoals de Titanic, oogt de musicalversie van Festivaria zeer solide. Met een groot uitzicht, een sterke bemanning en geestdriftige passagiers, vaart deze voorstelling aan 23 knopen door het Donkmeer. IJsbergen, groot en klein komt ze ook tegen maar wees gerust, deze musical zinkt niet, al zijn er ook enkele design- en/of uitvoeringsproblemen.

Net als het schip

Een voorstelling die uitverkocht is vooraleer de première begint. Het is een uitzonderlijk gegeven en het moet gezegd, Festivaria staat al jaren garant voor een grootse show met knappe decors, kostuums en belichting en het publiek weet dat duidelijk. Deze Titanic breit een mooi vervolg aan deze Festivaria traditie. Het moet gezegd dat een musical over een boot die zinkt, echt wel nergens beter kan gespeeld worden dan hier, op het Donkmeer.

De genialiteit van het decor ligt in de kleinere, verborgen decorstukken en in het water

Het decorteam heeft alvast weer een drukke zomer achter de rug. De blauwdruk van de Titanic mag dan vrij simpel ogen, de genialiteit ligt in de kleinere, verborgen decorstukken en in het water. Want dat is meer dan ooit omnipresent. Bij het toekomen van de passagiers mis je echter wel een echt groot schip, daar voldoet de blauwdruk niet alleen. Ook de plaatsing van de verschillende componenten is een beetje vreemd, wat de oriëntering soms moeilijk maakt. Scène per scène klopt alles verder wel mooi, met een dikke pluim voor de kleinere scènes. Zij nemen je heel makkelijk mee in hun verhaal.

Het verhaal van de originele musical is goed ingekort en dat is sowieso een pluspunt. De show kabbelt nooit doelloos rond, al zijn er enkele personages hierdoor net iets minder uitgediept. Dat is een evidentie zelve als je het aantal verhaallijnen ziet en vormt geen groot probleem. Het spel is niet altijd even goed uitgebalanceerd. Sommigen (ook professionals) trappen in de val van het te groot acteren en samen met de minder sterke inleving tijdens de opnames van de soundtrack, geeft dit soms een zeer onnatuurlijk voorkomen. Het is echter mogelijk om het nagenoeg vlekkeloos neer te zetten, Nordin De Moor doet dit met glans, op de voet gevolgd door Dorian Liveyns. Zij nemen je zonder enige moeite mee in het verhaal van hun personage.

Net als het schip, staat er hier een gigantische show. Indrukwekkend in al zijn pracht en praal

Regiewijs is er heel goed nagedacht over alle scènes. Spijtig dat de choreo’s van de ensemblescènes weinig binding met de context hebben, zodat ze weinig bijdrage leveren. De kleinere scènes (machinekamer, radiohut, brug, … ) zijn dan wel sterker. Orgelpunt zijn alle aparte scènes van de ondergang van het schip. Bijna elke keer geloofwaardig, al is het spijtig dat de gangen van het schip niet net iets meer gesuggereerd worden bij de ontsnappende derde klasse-passagiers. De evacuatie is dan weer prachtig en krachtig qua suggestie en een van de hoogtepunten. Het uiteindelijke ondergaan van de Titanic en de conclusie gebracht door de overlevenden zetten een kers op de taart.

Net als het schip, staat er hier een gigantische show. Indrukwekkend in al zijn pracht en praal. Maar net als het schip zijn er echter enkele constructiefouten. Meestal zijn ze cosmetisch, al is de inleving op de opnames zeker niet optimaal. Maar Titanic, de musical, blijft moeiteloos drijven als het indrukwekkende spektakel die het is! Ga door, Titanic.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier