Tinne Oltmans

Tinne Oltmans is hotter dan hot. Ze werd bekend door haar rol als Mila in de Ketnetserie Ghost Rockers, zingt nu de pannen van het dak in Steracteur Sterartiest, heeft haar eigen YouTubekanaal en speelt vanaf februari de rol van Doornroosje in de gelijknamige musical. Musical Vibes vond het hoog tijd voor een gesprek met deze rijzende ster en ontmoette haar op een toonmoment van Doornroosje.

Een duizendpoot

Goedemiddag Tinne, je deed net een toonmoment van de musical Doornroosje. Hoe staat het er voor?

We zijn nog niet begonnen aan het hele avontuur, de repetities beginnen pas in 2018, maar het is wel heel leuk dat we af en toe al eens kleine dingetjes doen zoals de cultuurmarkt en van deze toonmomentjes. Dat het al wat interactief is, is wel tof.

Vind je het spannend wat er allemaal op je afkomt? Het is namelijk je allereerste grote musicalrol.

Ik heb musical gestudeerd, maar na mijn studies heb ik geen musical meer gedaan. Ik ben direct bij de televisie beland. Mijn laatste musical was The Sound of Music 15 jaar geleden. Het is dus nu mijn allereerste professionele musical sinds ik ben afgestudeerd. En al meteen de hoofdrol, dat is super spannend!

Heb je er zin in? Ben je er klaar voor?

Ik heb er sowieso zin in. Ik ben heel benieuwd omdat het een kinder-  en heel interactieve musical is. Dus ik merkte nu wel dat de kindjes zo goed meedoen. Ik ben zelf geen fan van interactieve musicals. Ik word daar heel zenuwachtig van, maar voor kinderen werkt dat wel heel leuk. Ik ben benieuwd wat we gaan terugkrijgen van de zaal.

Was het jouw intentie om in het ‘kindercircuit’ te belanden?

Mijn intentie was om in musicals te staan, maar dan belandde ik in de televisiewereld met rockoptredens. Ik voel wel dat ik daar thuishoor, dus ik vind het best wel spannend om terug naar musical te gaan, want dat was oorspronkelijk wèl het doel. Dat ik in kinderseries en shows zit is allemaal heel toevallig. Dat was niet de bedoeling, maar ik vind het wel heel leuk. Ik was vroeger ook leidster in de chiro en op speelpleinen dus ik kan wel heel goed met kinderen omgaan. Het is een heel andere manier van spelen. Op zich speel ik in Ghost Rockers alsof ik voor volwassenen zou spelen, maar degenen die aan de dranghekken staan zijn allemaal kindjes.

Ik stond bij Ghost Rockers misschien niet in een musical, maar ik mocht het wel alle drie doen en ook nog eens onmiddellijk op hoog niveau

Ghost Rockers is nu voorbij. Wat maakte die reeks zo speciaal voor jou?

Ik mocht alles doen. Ik mocht acteren, dansen en zingen. Iets waar ik op school was voor opgeleid. Ik heb geen keuze moeten maken. Ik stond misschien niet in een musical, maar ik mocht het wel alle drie doen en ook nog eens onmiddellijk op hoog niveau. Daarbij hou ik ontzettend van het personage dat ik speelde in Ghost Rockers. De rol van Mila was heel dankbaar, zowel stoer als kwetsbaar. Ik heb dat heel graag gespeeld en zou dat nog willen blijven doen.

Is er een groot verschil met Ghost Rockers en een musical?

Ghost Rockers is geen musical omdat het een ander genre is. Maar alles wat ik geleerd heb op school kan ik gebruiken in Ghost Rockers, omdat het wel stevige nummers zijn waar je wel wat techniek voor moet hebben om die te kunnen. Dat heb ik allemaal geleerd in de opleiding.  Het enige verschil is dan misschien dat er bij Ghost Rockers een randje aan moest zitten dat in musical net niet moet. Het is dus een beetje anders.  Toen ik de eerste keer het nummer van Doornroosje zong, gooide ik er de musicalsaus weer over. Maar dat is niet persé nodig omdat het een redelijk ‘poppy’ nummer is. Wel merk ik dat ik het lang niet meer heb gedaan, musical gezongen.

Hoe ervaar je het dan nu om in Steracteur Sterartiest te staan?

Het programma is voor mij een groot avontuur. Ik wil mij daar als geschoolde zangeres ook wel bewijzen en ik wil dingen ontdekken aan mezelf. Iemand als een Hilde De Baerdemaeker had nog nooit gezongen, dus alles wat ze deed was nieuw en speciaal en ik wil dat de mensen ook laten zien. Ik ontdek wekelijks nieuwe dingen aan mezelf.

Wil je je dan nu profileren als de Tinne Oltmans die niet meer voor kinderen zingt?

Ik heb de muziek van Ghost Rockers nooit als kindermuziek gezien. De nummers staan op iTunes gecategoriseerd onder ‘pop’ en niet onder ‘kindermuziek’. De muziek is ook iets te moeilijk om dat kindermuziek te noemen. De kracht van Ghost Rockers is dat het een soort poprock is die de ouders ook graag horen. Er kwamen geregeld ouders zeggen dat ze blij waren dat de cd van Ghost Rockers op mocht staan in de auto, omdat het nummers zijn die goed klinken voor iedereen. Ik wil wel dat mensen mij kennen. Dat ze weten wie Tinne Oltmans is en dat hoop ik met Steracteur te bereiken. Dat ik niet alleen voor kinderen kan werken, maar ook voor volwassenen. De combinatie van de twee is trouwens het leukste om te doen.

Ik ben sowieso een duizendpoot. Ik doe alles tegelijk en heel graag en dat is ook wat ik wil blijven doen

Is dat wat jij nog de rest van je leven wil doen? Dingen combineren? Voor iedereen wat wils brengen?

Ja, ik ben sowieso een duizendpoot. Ik doe alles tegelijk en heel graag en dat is ook wat ik wil blijven doen. Ik wil blijven tv werk doen, aan mijn zangcarrière werken, musicals doen… Dat maak het ook zo interessant en spannend en daardoor hou je het ook vol. Als je bijvoorbeeld 50 jaar exact hetzelfde doet, zit daar geen uitdaging meer in. Nu vind ik het heel leuk dat ik ’s ochtends bij Steracteur ben om te repeteren en dan in de namiddag een toonmoment van Doornroosje moet komen doen. Dat zijn twee totaal verschillende werelden en daarom apprecieer je het ook gewoon steeds meer.

Als ik aan jou vraag wat je nog graag zou willen doen, wat is dat dan?

Ik zou heel graag een serie à la Game of Thrones willen doen. Daenerys ofzo… (lacht)! Ik ben grote fan. Ik heb zelfs een pruik van Daenerys gekocht om de bij de volgende FACTS (meerdaags comic confestival in Gent, nvdr.) volledig in outfit te gaan. Ik moet alleen mijn draak nog vinden (lacht). Dat verhaal zit zo goed in elkaar. Alles klopt: de kostuums, de talen die worden uitgevonden. Daar zou ik dan, op een Vlaamse manier, deel van willen uitmaken.

Doornroosje de sprookjesmusical is vanaf 14 februari te zien in Antwerpen, Hasselt en Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.deepbridge.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier