Tijl Dauwe


Tijl Dauwe mag zich op het Donkmeer klaarmaken voor zijn eerste musicalspektakel. De mogelijkheden op deze prachtige openluchtscène zijn bijna onuitputtelijk, al zijn er toch ook enkele beperkingen die je niet tegenkomt in een theater. Musical Vibes sprak met deze talentvolle regisseur.

Intiem spektakel

Het is je eerste regie op het Donkmeer, wat zie jij als je grootste uitdaging?

Het is ook eerste keer dat ik vanuit mezelf zo’n groot spektakel moet gaan regisseren. Dat is voor mij eigenlijk de grootste uitdaging. De gewone uitdagingen van regisseren zijn er ook natuurlijk. Je moet je verhaal goed kunnen vertellen en de mensen een toffe avond bezorgen. Dat is altijd je uitgangspunt. In deze voorstelling zit de moeilijkheid misschien meer in het feit dat het eigenlijk niet geschreven is al een gigantisch spektakel. Het is origineel een hele intieme show. Het is geen Aïda of dergelijke. Er zijn soms echt intieme scènes en het gaat een hele grote uitdaging zijn om die ook goed naar voor te kunnen brengen. Om die over het water te kunnen dragen.

kate2

Je hebt alvast een topcast.

Ja, dat vind ik ook en ik ben er super blij mee. Toen we besloten om Kiss Me Kate te doen, was Goele de eerste die in mijn hoofd zat. Ik wou heel graag met haar werken. Ik heb met haar al een paar shows gespeeld als acteur, maar ik heb haar nog nooit geregisseerd. Ik weet dat we wederzijds wel eens graag wilden samenwerken.

De moeilijkheid op het Donkmeer is om het water als je vriend te zien en niet als je vijand

Hoe ligt het programma naar de voorstellingen toen?

Ik ben nu nog bezig met het script te bewerken. Hier en daar enkele knipjes maken, zodat het eenakter wordt zoals ze op het Donkmeer gewend zijn. Dan gaan we beginnen repeteren en komen de opnames met orkest en de zang. In de zomer beginnen we dan op het water te werken. Nu moeten we dat nog niet doen, want het is daar vreselijk koud! (lacht) Eens dat de zomer aanbreekt en er aan de decor wordt begonnen, ontstaat er toch altijd iets magisch.

Als het een bloedhete zomer wordt, gaat de voorstelling er alleen maar beter op worden

Heb je al iets in gedachten wat betreft het decor?

Jazeker, het gaat er heel Amerikaans uitzien. Echt het Amerika na de tweede wereldoorlog. Dat was een super mooie periode, zowel qua kostuums als architectuur. Het speelt zich af in Baltimore, in de zomer. Als het een bloedhete zomer wordt, gaat de voorstelling er alleen maar beter op worden, want daar hebben ze in de show ook over, dat het toch zo warm is. Het water gaan we uiteraard ook gebruiken. We gaan ook een beetje naar voor komen, zodanig dat het water die kleine scènes niet teniet doet. De moeilijkheid hier is altijd om het water als je vriend te zien en niet als je vijand. Dat kan je voorstelling helemaal kapotmaken, omdat je zo ver zit dat de mensen de intieme scènes gewoon gaan verliezen. We gaan er voor zorgen dat iedereen alles goed kan zien en dat alles echt helemaal tot over het water komt.

kate1

Kiss Me Kate speelt van 18 augustus tot en met 2 september aan het Donkmeer te Berlare. Meer informatie & tickets vind je op www.festivaria.eu.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier