Kiss Me Kate

Om de twee jaar brengt Festivaria aan het Donkmeer een waar muzikaal spektakel. Dit jaar doen ze dat met hun versie van de musical Kiss Me Kate. Wanneer het donker wordt gaan de spots aan en brengt een sterke cast, aangevuld met honderd figuranten en talloze helpende handen achter de schermen, een voorstelling die je entertaint tot op het einde.

Visueel pareltje

Kiss Me Kate vertelt een episode in het leven van Fred Graham (Jan Schepens). Hij heeft een theatergezelschap in het Baltimore van de jaren ’50 en zet een nieuwe productie op poten van De Getemde Feeks van Shakespeare. Filmdiva – en ex-vrouw – Lilli Vanessi (Goele De Raedt) speelt Katherina (Kate). Om Bianca en Lucentio gestalte te geven biedt hij de kans aan de lichtekooi Lois Lane (Line Ellegiers) – waar hij niet enkel op de scène mee speelt – en aan haar liefje, de onverbeterlijke gokker Bill Calhoun (Michiel De Meyer). Bills gokprobleem zorgt er echter voor dat twee gangsters (James Cooke en Bert Verbeke) Fred komen lastig vallen om $10.000 te innen.

De regie van Tijl Dauwe zorgt voor een zeer dynamisch geheel met gedurfde, maar nodige intieme momenten

Festivaria noemt deze Kiss Me Kate hun grootste productie ooit. Als je het decor ziet kan je hier moeilijk aan twijfelen. Het ontwerp van Marnik Baert domineert de inham van het Donkmeer over de hele lengte en biedt vele verrassingen. Openklappende muren, wegschuivende wanden en een decor in het decor. Het gamma aan rekwisieten is ook zeer indrukwekkend te noemen. De kostuums ogen geweldig en er is een heel duidelijk verschil tussen de kledij van de jaren ’50 en het toneelstuk dat zich in de 16de eeuw afspeelt. Het lichtplan is mooi en versterkt de sfeer van elke scène.

De acteerprestaties komen grotendeels goed over. Het spel is groot genoeg om de afstand over het water te overbruggen, maar niet zo groot dat het grotesk wordt. De regie van Tijl Dauwe zorgt voor een zeer dynamisch geheel met gedurfde, maar nodige intieme momenten. De choreo’s gaan van alledaags naar letterlijk en figuurlijk ‘spetterend’ bij ‘Veel te Heet’ en de leuke tapdance. Het inzetten van twee professionele dansers (Nordin De Moor en Hakan Quintelier) is hier een zeer slimme zet. Zij geven een extra dimensie aan de choreografieën. De figuranten worden zeer nuttig ingezet en zorgen ervoor dat de grote scènes spectaculair zijn.

De figuranten worden zeer nuttig ingezet en zorgen ervoor dat de grote scènes spectaculair zijn

Het grootste minpunt is dat er niet live wordt gespeeld. Voor de songs stoort het niet zozeer, maar de dialogen zijn onnatuurlijk. In een stuk als Kiss Me Kate is de komische timing zeer belangrijk en die gaat dikwijls verloren. Ook de vertaling voelt met momenten gewrongen aan, zeker in het gemengde gebruik van ‘gij’, ‘jij’ en ‘u’. Spijtig ook dat een deel van de verhaallijn verloren gaat door het inkorten van het stuk. Dit is wel goed gebeurd, zodat je het enkel merkt aan de mindere diepgang.

Een avondje entertainment in open lucht dat de muziek van Cole Porter in je oren nestelt

Kiss Me Kate is een visueel pareltje met een indrukwekkend decor en een stevig team van acteurs. Een avondje entertainment in open lucht dat de muziek van Cole Porter in je oren nestelt en zin geeft om meer musicals van zijn hand te zien! 

Kiss Me Kate speelt nog tot en met 2 september aan het Donkmeer te Berlare. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op www.festivaria.eu.

Door Patrick Defort

Foto’s: Luk Monsaert