The Rocky Horror Show

Na 40 jaar heeft The Rocky Horror Show een trouwe schare fans opgebouwd: met liedjes als de ‘Timewarp’ en de attributen die je tijdens de voorstelling mee kunt nemen is het al tijden een uitverkochte show overal ter wereld, en een goed bekeken film. De Graaf & Cornelissen Entertainment brengt dit seizoen de Nederlands gesproken show op de planken. Een muzikaal, gek, tuimelend avontuur.

Een verbazingwekkende avond bij The Rocky Horror Show

Het verhaal gaat over pasverloofde stel Brad en Janet, dat met autopech in een onweersbui terechtkomt bij dokter Frank-n-Furter. Eenmaal binnen maken ze kennis met de meest bizarre en bespottelijke figuren en wordt het duidelijk dat ze de normale wereld verlaten hebben. Kan hun kersverse relatie deze dodemansrit wel aan?

Het is een bizar verhaal met gekke gebeurtenissen en het neemt je volledig mee, al snap je er niet veel van

Het grote decor is gaaf in elkaar gezet. Het vervallen theater en de Londense dubbeldekker zijn goed gepositioneerd en er wordt creatief gebruik van gemaakt. Zo wordt er met meerdere verdiepingen in de bus gewerkt en staat het live orkest achter de bus. Niet onzichtbaar en ook niet storend. De muziek is vloeiend en de teksten zijn prettig vertaald. De belangrijkste zinnen zijn gewoon Engels gehouden en zo is er dus een mix met Nederlands. Dat is even inkomen, maar voor de kenners van de show niet vervelend; de liedjes zijn ook een mix en zo kan iedereen het volgen. De kostuums zijn heel mooi gemaakt, evenals de pruiken.

De verstaanbaarheid is niet altijd even goed. Voor bezoekers die niet weten waar het over gaat kan de show nogal verrassend zijn, met onverwachte en seksueel getinte nootjes. Het is continu zoeken waar het nou eigenlijk over gaat en doet je gehele show twijfelen of je niet beter eerst de film gezien moet hebben. Maar dat is ook de bedoeling van Rocky Horror. Het is een bizar verhaal met gekke gebeurtenissen en het neemt je volledig mee, al snap je er niet veel van. Het is zeer knap als je dit over weet te brengen.

Sven Ratzke is als Frank-n-Furter zo stout, sensueel, flexibel, krachtig en overtuigend als maar mogelijk is

Sven Ratzke speelt de rol van Frank-n-Furter uitmuntend. Hij is zo stout, sensueel, flexibel, krachtig en overtuigend als maar mogelijk is. Net als Esmee Dekker als de lieve Janet, die haar rol speelt alsof hij voor haar geschreven is. Het is wennen aan de steengoede Samir Hassan als Brad, die in de dans soms wat achter blijft bij de rest, maar je hart steelt vanaf het eerste moment in spel en zang. Ellen Pieters heeft de smaak te pakken met haar rol als Magenta. Yoran de Bont speelt Rocky en dat vergeten we niet meer: het juiste lijf, de gave bewegingen van een net gecreëerd wezen en een fijne stem. Het geweldige ensemble maakt het geheel af.

The Rocky Horror Show is een must-see voor iedereen die zin heeft in een te gek avondje musical, swingen, dansen en meedoen met wat er op het toneel gebeurd.

The Rocky Horror Show is nog tot en met 9 januari 2022 te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets via www.rockyhorrorshow.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Roy Beusker