Hilke Bierman & Marie Korbl

De eigentijdse, nieuwe Nederlandse musical Zodiac speelt zich af in het futuristische 2031, wanneer vluchtelingen Drangers genoemd worden en geen enkel land hen meer binnenlaat. Ze leven op de stranden, en de aarde is niet meer zoals wij hem kennen. De musical raakt ons op vlakken waarvan wij 2 jaar geleden dachten dat het ons niet zou gebeuren. 

Wij spraken na de première kort met Hilke Bierman en Marie Korbl.

Luister je om te reageren of om te begrijpen?

Hilke Bierman

Denk je dat wij er over 10 jaar ook zo bij kunnen lopen?

Als we niets doen: ja! Er moet zo ontzettend nodig iets gebeuren. We zitten al met vluchtelingen in de kampen. In de voorstelling noemen wij ze drangers. Ze hebben een plek nodig, maar jij en ik nemen ze ook niet in huis. Dat kunnen wij zelf niet oplossen, maar onze regeringen wel. We moeten plaats voor ze maken. Tijdens corona hebben wij ook vreselijke tijden meegemaakt en steun gekregen, maar er moet veel meer steun naar dat soort dingen gaan om die mensen te helpen. Ik hoop zo dat we over 10 jaar niet op het randje staan om die mensen terug de zee in te duwen, wat nu al een klein beetje gebeurd.

We moeten veel beter zorgen voor elkaar!

Ik heb 2 jonge kinderen van 9 en 15 en ik hoop dat hun kinderen, kleinkinderen, en zo verder ook in zo’n gouden tijd als wij nu leven kunnen wonen. Ik ben uit ’74 en heb echt genoten van mijn jeugd, en gun dat de toekomstige generaties ook ontzettend. Wij kunnen de armere mensen uit deze wereld, die hun land moeten verlaten vanwege armoede en geweld, beter opvangen. Wij zijn nu allemaal aan onze 2e vaccinatie toe, maar heel Afrika en India liggen nog plat. We moeten veel beter zorgen voor elkaar!

 

Marie Korbl

Hoe denk jij dat we er over 10 jaar bij kunnen lopen?

Ik denk deels zo! Misschien hebben we allemaal chips voor registratie, en sowieso lenzen waarmee we alles kunnen doen zoals filmen. En misschien hebben we allemaal stukjes robot in ons lichaam en zijn we allemaal onzijdig, geen verschil in man of vrouw meer. Heel gaaf en futuristisch haha. Ik wil mensen inspireren en de kracht geven om in zichzelf te geloven. Het klinkt heel cliché maar het leven is nou eenmaal cliché. Ik wil mensen laten geloven dat clichés de volledige waarheid zijn. Iedereen is super onzeker, ik ook, het leven is vallen en opstaan en dat blijft ook zo.

Ik wil mensen inspireren en de kracht geven om in zichzelf te geloven

Wat ik mooi vind in deze voorstelling is het gegeven: luister je om te reageren of luister je om te begrijpen? Ik merk dat mensen vaak luisteren om alleen maar te reageren op dingen en hun eigen visie willen hebben. Ik denk echt dat we moeten proberen empathie te krijgen voor de ander en hen proberen te begrijpen ook al ben je het er niet mee eens. Daar moeten we iets mee. Dat doe ik nu heel veel bij de mensen om mij heen. Ik luister en probeer het oordeel weg te halen in mijn hoofd.

Zodiac de Musical is nog tot en met 29 augustus exclusief te zien in de Koepel in Breda. Meer informatie & tickets vind je op www.zodiacdemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier