The Bridges of Madison County

Opus One flikt het weer. Dit seizoen komen ze met de musicalversie van The Bridges of Madison County over de brug. Deze bekende liefdesfilm (gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert James Waller) met Meryl Streep en Clint Eastwood is al erg mooi, maar de musical (in regie van Koen van Dijk) is zowaar nog mooier en vooral intiemer.

Vlinderopwekkende chemie onder de brug

Het podium van het Zonnehuis heeft een verlengstuk gekregen à la catwalk. Ook de opstelling van de stoelen in de zaal en de trap op het podium zouden kunnen verraden dat er elk moment een modeshow gelopen kan worden. Maar niets is minder waar. Wat wordt tentoongesteld is geen kleding, maar een intiem liefdesverhaal tussen twee mensen.

Door haar huwelijk is de Italiaanse huismama Francesca (Lone van Roosendaal) terechtgekomen op het Amerikaanse platteland in Madison County, in de staat Iowa, waar zij een weinig opwindend bestaan leidt. Maar dan komt de rondreizende vrijgevochten fotograaf Robert (René van Kooten) het erf op lopen. Hun ontmoeting zet beider levens in volledig nieuw daglicht.

Het spel (inclusief subtiel Italiaans accent van Van Roosendaal) is werkelijk uitmuntend en laat je verliezen in de liefde

Deze romance wordt af en toe onderbroken door echtgenoot Dick (Bas Heerkens), hun kinderen Carolyn (Marieke Goemans) en Michael (Jeroen C. Molenaar) en buurvrouw Marsha (Annick Boer). Ze zorgen samen voor de dynamiek in de voorstelling. Heerkens, Goemans en Molenaar als kibbelende boerenfamilie, waarbij vooral een dikke pluim voor nieuwkomer Goemans. En natuurlijk is daar ook Boer met haar bekende kracht: de droge komische noot.

Deze personages zijn nodig zodat het verhaal niet te eenzijdig wordt, maar anderzijds zorgen deze onderbrekingen ervoor dat elke scène met Francesca en Robert eindigt met een soort liefdes-cliffhanger. Dat ontstaat, omdat Van Roosendaal en Van Kooten op het podium een vlinderopwekkende chemie hebben. Het spel (inclusief subtiel Italiaans accent van Van Roosendaal) is werkelijk uitmuntend en laat je verliezen in de liefde. Je móet gewoon weten hoe het verhaal verder gaat. Door de kleine setting in het theater zit je er met je neus bovenop en leef je nog intenser met Robert en Francesca mee. Wanneer Francesca voor de moeilijke keuze komt te staan: meegaan met de man van haar dromen of kiezen voor haar gezin, voel je de twijfel tot diep in je hart. 

Door de kleine setting in het theater zit je er met je neus bovenop en leef je nog intenser met Robert en Francesca mee

Dit alles wordt ondersteund door de muziek van James Robert Brown, welke vernieuwend is (en niet voor niets bekroond met Tony Awards). Het is een combinatie van zwierige Italiaanse volksmuziek en Amerikaanse country. De snellere ensemblestukken zijn niet altijd even goed te verstaan, maar de solo’s en duetten zijn dik in orde en de sfeer die de muziek oproept naast het toneelspel zegt meer dan genoeg.

The Bridges of Madison County is  nog tot en met 2 juli 2017 exclusief in het Zonnehuis te Amsterdam te zien. Kijk voor meer informatie op www.bridgesmusical.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Bob Bronshoff