The Book of Mormon

The best musical of the century, die kaartverkooprecords breekt in wereldsteden… De verwachtingen zijn hooggespannen voorafgaand aan de galapremière van The Book of Mormon. In Amsterdam zijn zij na de UK begonnen aan een Europese missie: het Nederlandse publiek wordt nu bekeerd in Carré. En de reviews overdrijven niet: na het eerste loepzuivere lied, en bij het slotapplaus wordt er tot na het vallen van het doek een daverende, staande ovatie gegeven.

Musical van ongekend hoog niveau 

Fuck You God: de makers van South Park hebben duidelijk een stempel weten te drukken

De toon is gezet na het vierde nummer in de musical. De eerste Fuck You God (Hasa Diga Eebowai) wordt met enige aarzeling door het publiek ontvangen. Maar na deze eerste schrik, wordt er met smaak gelachen om de over de top grappen en het grove taalgebruik. Het zijn natuurlijk wel de makers van South Park. Woorden als clitoris, dyfterie en Generaal Butt-F’ing-Naked worden kwistig over het toneel gestrooid en de Oegandese bevolking wordt satirisch vet aangezet als stelletje wildelingen met aids, levend in hutjes.

Alex James-Hatton, Connor Peirson en Nicole-Lily Baisden spelen fantastisch samen

Zieltjes winnen in Afrika

Dan het verhaal: tien Mormoonse jongeren worden na hun training losgelaten in de wereld. Hun doel: hopeloze zielen bekeren middels de Mormoonse waarden. Elder Price (Alex James-Hatton), een slimme, jonge, ambitieuze mormoon heeft sinds jongs af aan de droom uitgezonden te worden naar Orlando Florida. Tot zijn grote teleurstelling wordt hij samen met de onhandige, fantasierijke Elder Cunningham (Connor Peirson) uitgezonden naar Oeganda. Daar sluiten zij zich aan bij een groep mormonen, die er tot dan toe nog niet in geslaagd zijn de wilde Oegandezen te laten luisteren, laat staan dopen. De dorpelingen staan in de eerste instantie niet open voor de verhalen, maar de dochter Nabulungi (Nicole-Lily Baisden) van het dorpshoofd ziet toch kansen.

Jonge, talentvolle cast

Alex James-Hatton, Connor Peirson en Nicole-Lily Baisden spelen fantastisch samen. Waar Connor en Nicole-Lily de rol in de UK al gespeeld hebben, vertrouwde Alex ons toe dat dit slechts de tweede(!) keer is dat hij de rol speelde. En daar merkt het publiek niets van. De chemie is geweldig, en Connor speelt de ultieme lieve, blije nerd met een overgave en talent die maar enkelen kunnen bereiken. Dit is toch wel een van de mooist mogelijke rollen in een musical, die ook perfect uit wordt gespeeld. Ook de andere castleden zijn uitermate gedisciplineerd, enthousiast en goed in hun rol. De humor is exact on point en er gaat niets zichtbaars mis. Alles lijkt te kloppen.

De humor is niet heel ver verwijderd van een verdrietig en pijnlijk randje

Het niveau van de musical is daarnaast ongekend hoog, aan elk detail is gedacht. De microfoons zijn slim weggewerkt in het haar en zijn zelfs vanaf de eerste rij amper te zien. Nummers worden zonder moeite loepzuiver gezongen en het kenmerkende nummer ‘Hello’ wordt zo perfect uitgevoerd dat elke beweging aansluit bij de muziek. Dat de musical doordrenkt is met de satirische, grensopzoekende humor van de makers blijkt ook uit het nummer ‘Turn it off’. Het nummer wordt onderbroken met grappige opmerkingen en intermezzo’s en met een knipoog zingt de cast: “Don’t feel these feelings, hold them in instead”. Maar de humor is niet heel ver verwijderd van een verdrietig en pijnlijk randje; Elder Cunningham heeft nooit in zijn leven vrienden of waardering gehad en hij legt al zijn aandoenlijke hoop en vertrouwen in Elder Price. Helaas is deze hiervoor aan het begin te blind en zijn er kleine stukjes waarbij je intens wordt meegevoerd in de onzekerheid en het verdriet van deze lieve jongen.

The Book of Mormon is zonder twijfel een must see!

Hello, my name is..

Buiten wordt het publiek wederom verwelkomt met een Hello, Hi, Hola, Ni Hao. Jongens en meisjes in zwarte broek, wit t-shirt en zwart naamplaatje staan naast het theater. Niet met boeken, maar met een folder in de handen. Alleen zijn het deze keer geen acteurs. The Book of Mormon is zonder twijfel een must see! Dit vergeet je van je leven niet.

The Book of Mormon is nog tot 27 oktober te zien in Theater Carré, Amsterdam. Tickets & meer informatie vind je op www.carre.nl.

Door Laura Winters/Annemarijn Clement

Foto’s: Paul Coltas