The Best of Musicals

Als toemaatje voor de musicalliefhebbers brengt Music Hall dit voorjaar een eerste keer The Best of Musicals. Het concept is simpel: men neme sterke nummers uit steengoede musicals en laat deze door twaalf musicalartiesten en een zevenkoppig orkestje brengen. Niet als een gewoon concert, maar als een show met alles op en aan. Kostuums, special effects en acht dansers!

Musicaal feest

Het concept is niet nieuw. Bedenker Chris Van Tongelen maakte reeds enkele jaren terug een show als deze. Het is zeer fijn dat Music Hall dit concept nu naar Antwerpen brengt met bekende toppers en opkomend talent. De show neemt je mee langs enkele grote dansmusicals als Cats, Grease en Saturday Night Fever, over klassiekers als The Phantom of The Opera, Evita en Les Misérables tot de actuele musicals van het huis: Roodkapje en Mozart! In totaal worden er nummers uit negentien(!) voorstellingen op de scène gebracht.

Toppers als Hans Peter Janssens en Deborah De Ridder stellen nooit teleur met prachtige momenten uit The Phantom Of The Opera en Evita

De regie van Brigitte Derks zorgt voor een aangename afwisseling tussen ambiance- en krachtige of emotionele nummers. Door het totaalconcept word je snel van de context van de ene musical naar die van de volgende geleid. Wat sommige nummers aan présence en vocale kracht missen, maken ze goed met de energie die eruit knalt. Toppers als Hans Peter Janssens en Deborah De Ridder stellen nooit teleur met prachtige momenten in ‘Music of The Night’ (Phantom Of The Opera) en ‘Don’t Cry for Me Argentina’ (Evita). Ook Ruben Van keer toont dat hij naast Mozart!, ook stevig werk als ‘Why God Why’ (Miss Saigon) en ‘Goodbye’ (Catch Me If You Can) vlekkeloos kan brengen.

Elke Buyle knalt samen met Deborah in ‘In His Eyes’ (Jekyll & Hyde) nog meer dan in het verplichte ‘Laat het los’ (Frozen). Marleen Van der Loo beleeft haar topmoment met ‘Memory’ (Cats). Charlotte Campion toont haar weergaloze Rizzo nogmaals in ‘There Are Worse Things I Could Do’ (Grease) waardoor je je afvraagt waarom ze niet eerder aan bod kwam. Reuben De Boel, Christophe Coenegrachts, Fleur Brusselmans en Sven Tummeleer hebben allen hun momenten, maar overtuigen niet helemaal solo. Ze schitteren dan wel in hun veelzijdigheid en supporting roles.

Door het totaalconcept word je snel van de context van de ene musical naar die van de volgende geleid

Revelaties van deze show zijn Jervin Weckx en Lauren De Ruyck. Jervin toont zich een vocaal steunpunt voor de Jersey Boys, maar ontploft volledig in ‘Disco Inferno’ (Saturday Night Fever). Dat Lauren kan zingen weet iedereen wel en het obligate titelnummer van Roodkapje brengt ze met veel verve. Maar als je ziet met welke flair en naturel ze het Hairspray item draagt en wat een prachtige, bruinharige Sandy (Grease) ze neerzet, dan kan musicalland enkel maar blij zijn dat Gert Verhulst haar niet in K3 zag!

Ook het dansteam en het orkest verdienen complimenten. De dansers zouden Andrew Lloyd Webber misschien niet blij maken met hun Cats-routine, maar brengen een serieuze meerwaarde in deze show. Energie, beweeglijkheid, integratie met de acteurs én groepsnummers meezingen, alles is aanwezig. Het orkest brengt bijna altijd een zeer mooie sound, met de vaak vergeten percussionist die voor de juiste accenten zorgt. Enkele adaptaties zijn minder geslaagd, voornamelijk nummers waar veel strijkers in te horen zijn. De techniek zit ook goed, heel soms overstemt het orkest de zangers wel, maar die momenten zijn schaars. Het lichtplan is mooi en vult de LED-wall goed aan.

Wat sommige nummers aan présence en vocale kracht missen, maken ze goed met de energie die eruit knalt

Deze eerste editie van The Best Of Musicals is alvast een voltreffer. Veel top momenten, geen enkele zwakke performance. Je raast door (grotendeels klassiekers) van het musicalgenre. Music Hall is vastbesloten om hier een jaarlijks wederkerend concept van te maken en dan kijken we vooral uit naar een setje uit de Vlaamse toppers en minder toegankelijke meesterwerken naast nog meer van al die mooie juweeltjes die deel uitmaken van The Best of Musicals!

The Best Of Musicals is volgend seizoen wederom voorzien in het voorjaar. Meer informatie over Music Hall vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier