The Addams Family

Belcanto rondt deze dagen hun versie van The Addams Family af in Sint-Niklaas. Deze zeer vreemde familie maakt er met zijn voorvaderen de Stadsschouwburg onveilig. Al is dat allemaal relatief want sympathie voor deze familie én de acteurs die ze gestalte geven, kan je niet lang onderdrukken. Een perfecte voorstelling leveren ze dan wel niet af, maar genieten van dit knotsgekke verhaal lukt zonder enig probleem.

Sympathie for the Addams

The Addams Family is de musicalversie, gedestilleerd uit de meer gekende series & films. Wednesday Addams, dochter van Gomez en Morticia, is tot over haar oren verliefd op een ‘gewone’ jongen, Lucas. Na het jaarlijkse feest met alle levende en dode familieleden, blokkeert nonkel Fester de toegang tot het kerkhof voor de doden. Ze zullen pas terug naar hun graf mogen, als ze geholpen hebben om de liefde te doen zegevieren. Er ontwikkelt zich een duister en komisch verhaal met ruzies, onthullingen en vooral veel chaos. Zullen de voorouders terug rust vinden?

The Addams Family van Belcanto is een homogeen gemaakte voorstelling

Het team van Belcanto levert een degelijk gemaakt werk af. De personages worden allemaal sprekend neergezet, de vreemde en extraverte Addamsen kapen al snel je sympathie, veel meer dan de normale Beineke-familie van Lucas. Om volledig overtuigend te blijven, moet er hier en daar opgelet worden om niet uit het personage te vallen wanneer er niet actief gespeeld of gezongen wordt. Voor de rest kloppen alle personages mooi. Vocaal is niet iedereen even sterk, wat bij de moeilijkere passages te horen is, maar ook breekt de connectie die je met de karakters opbouwt nooit af.

Het ensemble der voorouders ziet er zeer knap uit, wat bij uitbreiding van alle kostuums gezegd kan worden, heel sterk werk! Wanneer dit uitgebreide ensemble goed gebruikt wordt, brengen ze ook dadelijk een meerwaarde mee. Vocaal, zowel als visueel. De choreo’s die op scène worden getoond zijn meestal een verrijking voor de scène en voelen nooit té simpel aan. Ze worden ook consequent goed uitgevoerd, hier is duidelijk goed aan gewerkt. Ook het decor staat goed ten dienste van het verhaal, al is het spijtig dat de opstelling van het huis niet mobiel is gemaakt zodat er enkele andere opstellingen mee mogelijk zijn. Dit had extra mogelijkheden in scènezettingen gecreëerd.

Er zijn geen negatieve uitschieters waardoor je er van de eerste tot en met de laatste minuut van kan genieten

De belichting is mooi, sfeervol en aangepast aan het verhaal, ze laat enkel enkele donkere gaten, voornamelijk op de voorscène. Gelukkig genoeg staat er daar niet te dikwijls volk in het donker. Er is ook mooi gewerkt met enkele afscheidingsspots om de kleine scènes intiem te houden. Het geluid is goed, al mochten de acteurs er net iets luider doorkomen, nu moet je geconcentreerd luisteren om alles mee te hebben. Het grootste minpunt zijn, voornamelijk in de eerste akte, de scèneovergangen, of het mankeren daarvan. Elke scène wordt nu mooi afgerond, eindigt met een mooie pose die om applaus vraagt en dan volgt een black-out. Dit haalt de vaart uit de show en zorgt ervoor dat elke scène als een apart verhaaltje aanvoelt. Elk van die verhaaltjes op zich is wel mooi neergezet met nu en dan zeer sterke elementen. In de tweede akte zijn er meer scènes die doorlopend elkaar opvolgen en dat verschil voel je meteen. Het gebruik van het ensemble is niet altijd even geslaagd, ze zouden meer aanwezig mogen zijn in kleinere groepjes, de meeste massa scènes werken wel.

The Addams Family van Belcanto is een homogeen gemaakte voorstelling. Er zijn geen negatieve uitschieters waardoor je er van de eerste tot en met de laatste minuut van kan genieten. De sympathie die er voor de personages wordt opgewekt, blijft ook constant aanwezig waardoor je ook gevoelsmatig in het verhaal blijft. De vaart net iets meer in het verhaal houden zou het echter nog eens zo sterk maken. Al bij al een leuke versie die de moeite waard is om gezien te hebben.

Meer info over de musicals van Belcanto vind je op www.belcanto.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Daina De Saedeleer