Before After

Before After is de eerste productie van piepjong productiebedrijf Oatmilk Studio, een verzameling van jonge makers die het theater- en musicallandschap willen verjongen en kansen willen bieden voor nieuwe ideeën. Geen overbodige luxe in een theaterlandschap dat op dit moment grotendeels bekende namen naar Nederland lijkt te willen halen in plaats van zelf voorstellingen te ontwikkelen – dat is natuurlijk ook riskanter, maar wel jammer. Des te fijner dat Oatmilk Studio met de voorstelling Before After ook nog eens een mooie en herkenbare voorstelling op de planken zet.

Geen overbodige luxe

De voorstelling gaat over Ami (Desi van Doeveren) en Ben (Coen Bril), een koppel dat eens elkaars grote liefde leek te zijn, maar dat vanwege redenen die pas later duidelijk worden toch uit elkaar gaan. Als Ben een auto-ongeluk krijgt en zijn geheugen verliest, zien ze elkaar jaren niet. Tot ze elkaar weer tegenkomen op hun oude vaste plek. Klein puntje: Ben herkent Ami niet, zij hem wel. Opnieuw beginnen ze een relatie, terwijl Ami weet dat het een tweede “poging” is, maar Ben niet. De voorstelling wisselt, een beetje à la The Last Five Years, tussen de eerste relatie en de tweede.

De muziek is mooi, het decor is interessant, het verhaal en hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen zit goed in elkaar

Waar je bij de eerste relatie aan het wachten bent waarom ze nou eigenlijk uit elkaar zijn gegaan – ze lijken het bijzonder naar hun zin te hebben samen – en je langzaam de scheurtjes ziet verschijnen, is het publiek zich er bij de tweede relatie constant van bewust: Ami weet iets dat Ben niet weet, en het moet een keer uitkomen – als ze het niet eerlijk vertelt, verspreekt ze zich wel een keer. Dit zorgt voor een bijzonder ongemakkelijk gevoel als publiek, dat wederom zit te wachten tot het misgaat.

Er is vrij weinig aan te merken op de voorstelling: de muziek is mooi, het decor is interessant, het verhaal en hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen zit goed in elkaar, maar het hoogtepunt van de voorstelling is de cast. Van Doeveren en Bril spelen hun personages sympathiek, en zijn tegelijkertijd in staat het bloed onder het publieks – en elkaars – nagels vandaan te halen. Hun chemie is werkelijk fantastisch en is absoluut wat de voorstelling heel goed maakt in plaats van gewoon een leuke avond. Tegelijkertijd spelen ze ook de langzame aftakeling van de relatie dusdanig geloofwaardig, dat je aan het einde van de eerste relatie toch niet verbaasd bent dat het uit gaat.

Het hoogtepunt van de voorstelling is de cast. Hun chemie is werkelijk fantastisch

Before After is een bijzonder geslaagde poging om musical aanspreekbaar te maken voor het millennial publiek – het is van harte te hopen dat ze de voorstelling zullen vinden.

Before After is nog tot februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie kan je vind op oatmilk.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Annemieke van der Togt – togtstrip fotografie