Sven De Ridder

Op 17 februari gaat in Theater Elckerlyc de musical Iedereen Beroemd in première. Bij wijze van voorsmaakje werd de pers uitgenodigd tijdens de CD-opname. Musical Vibes sprak met Sven De Ridder. De Antwerpenaar en duiveltje-doet-al speelt in de musical de rol van Jean, de vader van Marva. Musical Vibes was wel eens benieuwd of Sven klaar was voor zijn eerste musicalavontuur en vroeg het hem gewoon.

Mooi geschreven figuur

Sven, musical? Ben je er klaar voor?

Ik hoop dat we er klaar voor zijn. Ik voel het al wel. We hebben al een ongelofelijke drie weken achter de rug met regisseur Frank Van Laecke. Hij brengt een ongelooflijk enthousiasme mee en maakt de ploeg heel homogeen. Ik hou zelf ook heel veel van musical, dus ik denk dat dit echt een hele straffe musical zal worden.

Vertel eens, hoe loopt het, je eerste musical?

Het is een andere manier van werken. Alles wordt veel sneller tot een geheel gebracht omdat er heel veel technische dingen nog bijkomen: decor, decorwissels, muziek,… Als acteur zijn wij nu, na drie weken, klaar met het acteerwerk. Wij kunnen daar nu verder aan boetseren en komt alle techniek erbij. Dat is wel een ontspannen gevoel, zo na drie weken.

Wat iedereen natuurlijk wil weten: gaat Sven De Ridder zingen in de musical?

Euh…ja. Het is te zeggen, zijn personage zal zingen. Je hebt natuurlijk zingen en zingen. Je hebt zingen zoals Ianthe Tavernier en Steven Colombeen, dat is af. Dat ga ik nooit kunnen. Maar ik kan wel de liedjes die ik kreeg van Jelle Cleymans proberen te interpreteren en daar een muzikale klank aan geven zodat het niet gênant, maar wel heel mooi en gevoelig wordt.

Is er een verschil tussen de film en de musical?

Ik heb de film nooit gezien.

Het leuke aan Jean is dat het een vader is waar heel veel vaders zich gaan mee vereenzelvigen

Shame on you!

I know! Ik kan ook uitleggen hoe dat komt. Die film is van 2000 en in die periode ben ik voor het eerst vader geworden. Ik had toen echt geen tijd om naar de cinema te gaan. Ik heb dus een gat in mijn filmografie tussen 1999 en 2001. Er zijn een heleboel films die ik niet heb gezien waaronder Iedereen Beroemd. Ik wist dus van niks toen ik het script begon te lezen tijdens de lezing met alle andere acteurs. Ik wist wel in grote lijnen waar het over ging, maar wat een ongelooflijk straf verhaal. Het kan niet anders dat de film ook ongelooflijk straf is, want een Oscarnominatie krijg je niet zomaar. Ik ga de film pas zien nadat we in première zijn gegaan. Zo kan ik mij niet laten beïnvloeden door die prachtige film.

Wat vind je zelf zo leuk aan de rol van Jean Vereecken?

Het leuke aan Jean is dat het een vader is waar heel veel vaders zich gaan mee vereenzelvigen. Vaders die alles overhebben voor hun kinderen. Zijn het nu kinderen die hun carrière op de scène willen of ernaast, je doet alles voor je kinderen. Ik ondervind dat zelf ook. Jean gaat natuurlijk een stapje te ver. Dat is de lijn die je als publiek ook te zien zal krijgen. Ik denk dat je nooit antipathie kunt hebben voor Jean maar wel medelijden. Het is een heel mooi geschreven figuur.

Je gaat iets zien dat je heel lang zal bijblijven

Wat vind jij van de muziek van Jelle Cleymans?

On-waar-schijn-lijk goed! Het zijn zo’n liedjes die in je hoofd blijven zitten. Tot ‘s nachts, in mijn dromen, houden ze mij bezig. Echt, zo mooi!

Hoe ga jij de mensen die nog geen kaartje hebben overtuigen van er eentje te kopen?

De enige manier om mensen te enthousiasmeren is diegenen die komen kijken het laten verder vertellen. Je gaat iets zien dat je heel lang zal bijblijven. Wij kijken nu al naar de repetities en hebben momenten dat we plat liggen van het lachen, maar ook de krop in de keel hebben. Het is een voorstelling die alles heeft. Ik zou zeggen: kom het zien om het zelf te beleven. Je zal er geen spijt van hebben.

Iedereen Beroemd speelt van 15 februari tot en met 10 maart 2019 in theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier/Patrick Defort