Karin Jacobs

In Theater Elckerlyc speelt nog even Assisen 2: De Gifmoord van Uitgezonderd. Lijk van dienst is Karin Jacobs. Musical Vibes sprak haar na de première.

Verpletterende verantwoordelijkheid

Karin, hoe ging het?

Het is ontzettend goed meegevallen. Ook omdat we al een paar try-outs hebben gehad. Iedereen was een klein beetje gespannen, maar niet te veel. Het was eigenlijk zalig om er in te stappen. De reacties waren optimaal. Het was eigenlijk een gedroomde première.

Wat is jouw rol in het stuk?

Ik ben het lijk! Ik zie er nog goed uit, he? Ik ben de persoon die wordt vermoord en het publiek krijgt het verhaal te zien door flashbacks en elke persoon die moet getuigen vertelt zijn versie van het verhaal.  Soms krijg je een zelfde scene vanuit het oogpunt van iemand anders waardoor het verhaal soms toch wel een beetje anders is dan oorspronkelijk was gezegd.

Als je zelf in een Assisenjury zou zitten, waar zou jij dan rekening mee houden?

Ik heb me die vraag nu al dikwijls gesteld. Als er natuurlijk materieel bewijs is, is het simpel. Als er geen materieel bewijs is, vind ik het zeer moeilijk.  Je hebt de verpletterende verantwoordelijkheid om iemand onschuldig weg te sturen of omgekeerd.  Ik zou mijn buikgevoel volgen, vrouwelijke intuïtie en dan het moment zelf. Ik heb ook gehoord van advocaten dat een jury, wie het ook is, heel consciëntieus met zoiets om gaat en altijd de beste beslissingen neemt Nu, ik denk dat je er in groep wel uitgeraakt.

Waar moet het publiek dan rekening mee houden als ze in de zaal zitten en de jury zijn?

Er zijn natuurlijk bepaalde feiten. Die moet je goed in je oren knopen. Wat voor mij de doorslag geeft, en dan zeg ik niet ‘schuldig’ of ‘onschuldig’, zijn de rekwisitoren. Daar heb ik persoonlijk mijn vonnis op gebaseerd. Dat vond ik zeer treffend.

Het feit dat mensen bijna een cluedospel moeten spelen waarbij ze moeten raden en afwegen uit alle info die ze krijgen, maakt het extra spannend

Waarom moeten de mensen komen kijken?

De mensen moeten komen kijken omdat je er alles in vindt: humor, spanning, ontroering. Net het feit dat mensen bijna een cluedospel moeten spelen waarbij ze moeten raden en afwegen uit alle info die ze krijgen, maakt het extra spannend. De dosis humor maakt het dan ook nog eens luchtig.

Ben jij zelf nog met iets bezig op dit moment?

Ja, ik speel nog schoolvoorstellingen, een stuk over solliciteren voor laatstejaars BSO en TSO. Ik speel een eigen stuk: Oude koeien aan de Costa del Sol, waar ik het land mee rondreis. Ik geef auteurslezingen en in mei komt mijn nieuw kinderboek Bibbervlees uit, over kinderangsten. En natuurlijk ook nog wat babysitten op het kleinkind, he!

Assisen 2 – De Gifmoord is nog tot en met 10 februari te zien in Theater Elckerlyc. Meer informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier