Spring Awakening

Spring Awakening is weer terug van weggeweest. Bijna twee jaar geleden op 25 juni 2021 ging het voor het eerst in première in DeLaMar West, vorig jaar op 29 februari 2022 voor de tweede keer en 12 mei 2023 voor de derde keer. Nu weer deels met de eerste cast, maar er waren ook wat nieuwe leden bij. Hoe dan ook weer een daverend succes!

Aanzet tot bezinning

Het verhaal gaat over een groep jongeren die in het Duitsland van de 18de eeuw streng christelijk opgroeien. De strenge regels, het gebrek aan zelfkennis en het niet hebben van een mogelijkheid om meer te leren, tekent een duister plaatje. Er wordt niets verteld en in die onwetendheid worden er bepaalde keuzes gemaakt. Het verhaal laat zien dat het van groot belang is dat er mogelijkheid is voor een open gesprek. Toch is er in deze musical ruimte voor een ontwapende eerste liefde, die weliswaar eindigt in tragedie, en voor de speelsheid van het opgroeien, hoewel ook dit zijn duistere zijde heeft. Dit zorgt toch voor wat momenten van licht.

Spring Awakening is een zware musical die aanzet tot bezinning

Het decor is simpel, maar in de simpelheid zit juist haar kracht. Het voelt intiem en als publiek word je meegezogen in het verhaal. De stoelen dienen als veelzijdig decor. Het ene moment ben je in een klaslokaal en het andere in een bos of een tuchthuis. Door telkens kleine aanpassingen te maken kan je als kijker vanuit het publiek toch makkelijk meegaan in het verhaal. Het orkest zit, zoals altijd, zichtbaar op het podium. Zij sluiten als het ware de cirkel om het speelveld af, waardoor iedereen kijkt naar wat er gebeurt in het midden. Het beeldt de kijk van de samenleving op deze groep jongeren uit. Kijkend naar de gebeurtenissen wordt er een mening in je hoofd gevormd, de mening van de samenleving.

De jonge acteurs spelen en zingen onwijs goed met in het bijzonder Juul van der Laar (Moritz) en Valerie Lai (Ilse). Als de twee elkaar vlak voor de zelfmoord van Moritz tegenkomen, kan je niets anders dan kijken met een brok in je keel. Sowieso is de manier hoe de zelfmoord van Moritz wordt geportretteerd zo sterk, dat menig mens het daar niet droog houdt. Sterre Verschoor (Wendla) speelt zeer krachtig. Zeker haar laatste schreeuw naar haar moeder komt echt binnen. De scène tussen Hänschen (Bas van Rijswijk) en Ernst (Tom di Scala) zorgt voor een moment van verlichting door hun ontluikende liefde. Hoewel je diep van binnen ook weet dat er voor liefde tussen twee mannen in die tijd echt geen ruimte was. Dit geeft toch net weer dat scherpe randje wat je bijna de hele tijd voelt. Alle volwassen rollen worden vertolkt door Wieneke Remmers en Ad Knippels. Van een lieve moeder of vader tot de venijnige schooldirectie, moeiteloos schakelen ze tussen de verschillende personages.

De jonge acteurs spelen en zingen onwijs goed

Spring Awakening is een zware musical die aanzet tot bezinning. Het laat je filosoferen over waar wij nu staan in deze maatschappij en wat je rol daarin is. Een zekere must see voor iedereen.

Spring Awakening is nog tot en met 2 juni te zien in verschillende Nederlandse theater. Meer informatie & tickets vind je op opusone.nl/spring-awakening

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Liza Kollau