Spring Awakening

Spring Awakening speelt zich af in Duitsland, ergens in de negentiende eeuw, maar trekt een parallel met nu. Ontluikende seksualiteit, opbloeiende relaties en het afzetten tegen de omgeving is erg herkenbaar voor jongeren in de puberteit. Combineer dat met een net afgestudeerde klas en je krijgt een knaller van een musical.

Een musical van deze tijd: jonge cast die heftige thema’s niet schuwt

Knallers waar de emotie vanaf spat

Stevige nummers, ondersteund door onder andere een elektrische gitaar geven het stuk pit waar het talent van de cast niet voor onder doet. Zo zingt Moritz (Juul van de Laar) vol overgave een paar knallers waar de opgekropte emotie vanaf spat, precies zoals je dat voelt als je puber bent. 

Kind, even lief zijn

Provocerend taalgebruik wordt niet geschuwd in de musical en daarbij zijn sommige liederen ook erg confronterend. Zo wordt in het lied ‘kind, even lief zijn’ door Martha (Lot Berendse) en Ilse (Aniek Venhoeven) gezongen over hun door misbruik getekende jeugd. Loepzuiver en ondersteund door de mannen, die nadruk leggen op het “kind even lief zijn” gedeelte van het lied. 

Heftige thematiek

Binnen de groep is vooraf wel over de – soms heftige – thematiek gesproken. Naast misbruik, komen ook zelfmoord, abortus en (toen nog) verboden homoseksualiteit aan bod. De spelers lijken goed om te gaan met de verschillende onderwerpen. Volgens Dave Rijndes (de fenomenale Melchior in de musical) hangt er een prettige sfeer in de groep, waarvoor de repetities gesproken werd over de verschillende thema’s. Dit is een goede basis geweest voor het omgaan met deze onderwerpen. Dat de groep het onderling erg leuk heeft is duidelijk te zien. Iets wat achteraf ook onderstreept wordt door Sterre Verschoor (Wendla).

Weinig decor en kleding nodig 

Spring Awakening bewijst dat er weinig decor nodig is om een verhaal te vertellen. Een paar stoelen met kruis en tafel annex piano waren genoeg om mee te spelen, op te staan en andere capriolen mee uit te halen. Zo is er weinig afleiding van de gezongen teksten en om woorden kracht bij te zetten wordt en gesprongen van en geklommen op stoelen en tafels. Op het laatst wordt de musical in het heden getrokken, de verplichte schooluniformen worden op het podium verwisseld voor loszittende kleding en de hoop op een betere toekomst wordt bezongen. 

Terug naar de pubertijd

De jonge cast in samenspel met Ad Knippels en Wieneke Remmers (die alle volwassen rollen spelen) zetten een wervelend stuk neer, waar je weer even terug wordt gebracht naar de pubertijd. Die met gierende hormonen en het idee dat je de waarheid in pacht had, maar wel met een scherp randje. Veel heftige thema’s zijn nog steeds actueel, maar hopelijk wordt waarheid wat de cast al mooi bezingt : “Ooit zien we het wonder, ooit zien wij de zomer vol van purper”.

Spring Awakening is exclusief te zien in DeLaMar West. Alle voorstellingen zijn uitverkocht, maar wil je op de hoogte blijven kan je je via DEZE link inschrijven op de nieuwsbrief. Meer informatie vind je op opusone.nl.

Door Laura Winters

Foto’s: Annemarijn Clement