SMIKE de musical

The Singing Factory brengt met Smike de bijna 50 jaar oude adaptatie van Charles Dickens’ novelle Nicholas Nickleby op de planken. Met deze voorstelling willen zij de leden van het kinderkoor Singfonia in de verf zetten en brengt het jong talent aan de zijde van ervaren professionals.

Van statisch naar rock’n roll

In Dotheboys Hall hanteren Mr. en Mrs. Squeers een tiranniserend beleid dat met de komst van een nieuwe leerkracht, Nicholas Nickleby, dreigt te veranderen. Zijn aandacht valt meteen op Smike die onrechtmatig wordt behandeld door het gezin Squeers. Als snel leert hij dat hetzelfde bewind heerst over de kinderen van de school.

Waar Lucas Geldof en Jens Goossens sterke vocale prestaties neerzetten, blijft het geheel wat statisch

De inleidende scène voelt wat langdradig aan en zet meteen de toon voor de algehele indruk van deze voorstelling: statisch. Terwijl een professional als Wanda Joosten kan putten uit haar ervaring, vraagt het voor de jongere spelers om wat meer regie aanwijzingen te krijgen.  Er wordt weinig gebruik gemaakt van de ruimte en lichaamstaal wat net dat tikkeltje meer emotie zou kunnen los maken bij de toeschouwer. Waar Lucas Geldof en Jens Goossens sterke vocale prestaties neerzetten, blijft het geheel wat statisch.

De band die ontstaat tussen Smike en Nicholas Nickleby aan het einde van het eerste deel vraagt wat meer diepte en interactie. Kort na de aanvang van het tweede deel worden we beloond met de Dotheboys Rock waarin het 21-koppige kinderkoor voluit kan gaan. Dit is overduidelijk het moment waarop dit jonge ensemble zelf naar zat uit te kijken. Ze barsten volledig los in deze rock’n roll en het publiek gaat er helemaal mee in op.

Voor jong en oud, voor ieder wat wils

Deze kindervoorstelling biedt drama en humor waarbij de ouders in de zaal worden getrakteerd op enkele subtiele dubbelzinnigheden. Voor jong en oud, voor ieder wat wils. Het statische geheel wordt in het slotapplaus goed gemaakt met een reprise van de rock’n roll. De kinderen genieten op het podium, de ouders glunderen met trots in de zaal. Dat maakt deze opzet geslaagd.

Smike speelt nog tot en met 19 september in Schouwburg Luchtbal. Voor tickets en meer informatie: www.singingfactory.be.

Door Pieter Nieva

Foto’s: Sander Vets