Diana & Zonen

Medialane brengt een gloednieuwe musical op de planken over icoon Diana Spencer, Princess of Wales. Geen autobiografisch verhaal over haar leven, maar een eigen kijk op haar relatie met haar zonen en hun strijd tegen het koninklijke regime, of beter gezegd de parallellen met het toen en nu. Het is dan ook een voorstelling anno 2021 geworden met moderne muziek en weinig poespas.

Vechten voor liefde

De rode draad van de voorstelling is de relatie tussen Prins Harry en Megan Markle. Zij hebben elkaar net ontmoet en wanneer de wereldpers er boven op duikt en iedereen zijn mening doordrukt zien we hen worstelen met de gevolgen. Diana die als een schim op het toneel verschijnt probeert haar zoon hier doorheen te gidsen met haar eigen ervaringen.

De titel Diana & Zonen dekt dus eigenlijk niet echt de lading. Het aandeel van William (Jonathan Demoor) en Kate (Liss Walravens) is miniem ten opzichte van Harry (Freek Bartels) en Meghan (Danique Graanoogst). We zien hem eigenlijk pas in deel twee meer op het toneel, wanneer de broers eindelijk nader tot elkaar komen, in een overigens schitterend duet. Hun relatie komt dus eerder wat afstandelijk over in het begin. De warmte – en tegelijkertijd de wanhoop – die we hier missen komt dan weer wel prachtig naar voren in de flashback scènes tussen de jonge Diana en Charles.

Alles klopt in detail tot de laatste persoon in het ensemble

Het decor is modern en krachtig in eenvoud. Wie dus groteske paleizen verwacht is eraan voor de moeite. Er wordt gebruik gemaakt van projecties en neon licht strips die met kleur de sfeer bepalen. De muziek is helemaal van nu en zeer afwisselend. Mooie pop ballades, maar het pauze nummer ‘Wijs mij niet af’, uitmuntend vertolkt door Marlijn Weerdenburg, is dan weer een typische musical power song. Het 9-koppig live orkest is ook absoluut een meerwaarde.

Diana & Zonen beschikt over een topcast. Alles klopt in detail tot de laatste persoon in het ensemble. De hoofdrollen leveren de verwachte kwaliteit, maar ook enkele bijrollen komen verassend uit de hoek. Zo mogen Desi van Doeveren en Gitty Pregers hun knalstemmen laten horen in songs die misschien niet nodig zijn voor het verhaal, maar wel bijblijven. Terwijl Soraya Gerrits en Bart Van Veldhoven juist imponeren in hun kleine intieme scènes als jonge Diana en Charles. Het open doekje is echter voor Gerrie van der Klei als Camilla. Met haar nagenoeg perfecte komische timing wint ze iedereens hart en zweept ze de zaal volledig op met haar jazzy solo.

Een voorstelling anno 2021 met moderne muziek en weinig poespas

Diana & Zonen is dus geen optelsom van levensgebeurtenissen van een wereldberoemde prinses, maar een verhaal over vechten voor liefde; in een relatie, maar vooral de liefde van een moeder voor haar zonen.

Diana & Zonen is nog tot en met 31 december te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna volgt een tour in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie en tickets vind je op www.dianaenzonen.nl.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier