SKY de Musical


SKY, een musical met het gebruik van 3D-techniek, inclusief bijbehorende brilletjes. Iets nieuws, iets spectaculairs. SKY, een productie van Robin de Levita, John Ewbank en Marco Borsato, werd op een dergelijke wijze gepromoot dat de verwachtingen hooggespannen waren. En die verwachtingen moet je maar waarmaken, iets wat maar deels is gelukt.

sky5

Mooie symboliek, maar een tegenvallende 3D- techniek

Het gebruik van 3D is niet geheel nieuw; 5 jaar geleden was de show Alice in Wonderland van K3 ook in 3D. Weliswaar niet op deze schaal, maar toch. De producenten van SKY hebben de 3D-techniek met deze productie naar een hoger plan willen tillen. Dit lukt op veel momenten, maar niet altijd. SKY vertelt het verhaal van het tienermeisje Sky die haar vader heeft verloren en het daar heel erg moeilijk mee heeft. Op school loopt het ook niet helemaal lekker, want doordat ze zich terugtrekt wordt ze veel gepest. Van een foute jongen krijgt ze een lading drugs, die ze in één keer inneemt.  En dat gaat niet helemaal goed. Sky belandt in een wereld tussen hemel en aarde.

Het verhaal zelf is niet geheel verrassend of vernieuwend

In deze fantasiewereld is er flink uitgepakt met de 3D-techniek. Oogstrelende beelden van een wonderschoon paradijs met watervallen, bergen en veel groen. Wanneer er personages de lucht ingaan, is het met deze beelden werkelijk één en al kippenvel.  Zeker in combinatie met de muziek en liedteksten van John Ewbank, die een fijne en herkenbare manier van componeren heeft. De melodieën zijn veelal lieflijk, passend bij de momenten op het toneel. Deze zachte liederen worden af en toe afgewisseld door wat rauwere exemplaren met bijbehorende choreografieën. Deze dansscènes zijn soms een verrassing, maar zijn wel altijd goed en strak uitgevoerd.

sky2

Aan de andere kant zijn er ook veel momenten waarop we een gewone toneelscène zien en daar achter een 3D-projectie. Hoewel er diepte wordt gecreëerd, voegt het beeld niets toe aan de scène en is het eigenlijk inwisselbaar voor een ‘normaal’ decor. Het verhaal zelf is niet geheel verrassend of vernieuwend, maar wel diepzinnig. Het mooie is dat er tussen hemel en aarde heel veel symboliek zit verborgen. De personen om haar heen op aarde, zijn in de fantasiewereld andere wezens maar met hetzelfde karakter. Sky moet een aantal levenslessen ondergaan; zodra deze zijn volbracht, kan ze weer terug naar de aarde.

Lisse’s zang brengt het personage (soms letterlijk) naar grote hoogtes

Grote complimenten zijn er voor nieuw talent Lisse Knaapen. Net afgestuurd pakt ze als Sky meteen een grote hoofdrol. Deze vult ze fantastisch in. Haar zang brengt het personage (soms letterlijk) naar grote hoogtes, maar ook haar acteerspel is puur en onbevangen. Tegenspel krijgt ze van Matteo van der Grijn (een worstelende vader in het hiernamaals), Lone van Roosendaal (een moeder die niet goed om kan gaan met de nieuwe situatie), Roben Mitchell (die als vriend Howie goed acteert maar qua zang tekort schiet), Eva van der Gucht (typecasting voor schooldirectrice Betty Steeven), Joel de Tombe (die een verrassend goede badboy Nick Winter laat zien) en Daisy Duin (als de gemene Cynthia).

sky3
SKY is exclusief te zien in Theater Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.theateramsterdam.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Wendy de Noier