Side Show

Ook Belcanto uit Sint-Niklaas heeft lang moeten wachten om Side Show te tonen aan het publiek. Tussen golven, mondmaskers en CST’s door, verblijden ze het publiek in de Stadsschouwburg van voorgenoemde stad met een meer dan degelijke productie, waar elke musicalfan wel zijn gram kan halen.

Performen met veel inzet!

Het verhaal van Side Show is gebaseerd op het waargebeurde levensverloop van de Hilton zusters. Geboren in Engeland, waren deze meisjes verbonden aan de heup, met een gedeelde bloedsomloop. Van jongs af aan werden ze als curiositeiten opgevoerd, eerst door de bazin van hun moeder, later door “Sir” Meyer Meyers. Zo komen ze terecht in een freak show waar ze door hun muzikale kwaliteiten uitblinken en de aandacht trekken van een agent uit de vaudeville. Ze verkrijgen voor de rechtbank hun vrijheid van Sir en worden sterren op het podium.

De casting is zeer slim gedaan en levert mooi-matchende personages en stemmen af

Belcanto zet met deze Side Show geen evidente musical op het podium. Een weinig bekende titel is altijd moeilijk om als zoete broodjes te verkopen, dus moet het op kwaliteit en veel inzet gebeuren. Laat dit nu net dé troef zijn van deze groep. De casting is zeer slim gedaan en levert mooi-matchende personages en stemmen af. Is alles perfect? Zeker niet, maar blijvend storende elementen zijn niet te bespeuren, de positieve zaken daarentegen beklijven wel! Een pluim voor de hele cast, waar de hoofdcast een meerwaarde meebrengt en het ensemble hen ondersteunt zodat ze op dit niveau kunnen presteren. Hier staat een groep met heel veel inzet te performen.

Wat er snel opvalt, is de eenvoud van het decor. Geen grote decorstukken (op enkele zeer goed werkende doeken na). Maar met de kleine elementen wordt zeer vlot en slim gespeeld. Decorwissels zijn in een mum van tijd gebeurd en zorgen ervoor dat de vaart nooit uit het stuk verdwijnt. Aanvullend hierop, is er hard ingezet op het lichtplan, het zorgt bijna altijd voor de juiste sfeer en zet voor elke scène de juiste basis. Hier mogen we dan ook de kostuums niet uit het oog verliezen, ze helpen evenzeer om de juiste toon te zetten, knap werk, met een extra vermelding voor de talrijke kleedjes voor Daisy & Violet Hilton!

Hier staat een groep met heel veel inzet te performen

Geluidstechnisch valt het snel op dat er deze keer geen orkest in de bak zit. Coronawijs waarschijnlijk een te grote uitdaging geweest. Het geeft soms vreemd aanvoelende stereo-effecten die je met een live-orkest niet hoort, maar het geheel is best wel goed, ook de mix met de acteurs, die nagenoeg altijd mooi verstaanbaar zijn.

Side Show leert ons het verhaal van deze artiesten kennen. Soms feel good, soms helemaal niet. Maar het Belcanto gezelschap weet het overtuigend mee te geven. Met veel meer goede punten dan minpuntjes, is dit een knappe performance waar alle deelnemers fier op mogen zijn.

Surf naar www.belcanto.be voor meer info over de voorstellingen van dit gezelschap.

Door Patrick Defort

Foto’s: www.smile-at-daina.com