Reinaert

Wie op de website van cc De Branding in Middelkerke naar de kalender gaat kijken kan vaststellen dat het de komende weken al Starlight Musical Productions is wat de klok luidt. Zonder enige bescheidenheid en met veel trots stellen zij in deze zaal hun nieuwste productie voor. Reinaert is een bewerking naar het oorspronkelijke verhaal Van den vos Reynaerde, ooit neergepend door éne mysterieuze Willem die Madoc maecte. De man zou, uiteraard, een Oost-Vlaming geweest zijn en meer bepaald uit de regio Gent. Hij schreef rond 1260 dit stuk cultureel erfgoed van welgeteld 3469 regels. Lieve Verbeeke maakte er met Rik Lamote, tevens huisregisseur, een eigen bewerking van. Zij schreef ook mee aan de liedjesteksten samen met Thomas Vanhauwaert (muziek en muzikale leiding) en Laure Campion (zangcoach). Het resultaat is Musical Vibes vorige woensdag gaan bekijken tijdens de generale repetitie. Wie nog een ticket wil zal er niet lang meer mogen over nadenken, zo blijkt.

Stralend geheel

Leuk zaaltje, is de eerste indruk, maar toch komt de vraag op, of het technisch over voldoende capaciteit beschikt om een volwaardige musicalvoorstelling te kunnen brengen. De regisseur geeft nog snel de laatste notes, maar de zichtbaar ongeduldige cast wil niet langer uitstellen waar ze al die tijd voor gerepeteerd heeft. Spanning proberen weg krijgen, concentratie zoeken en binnensmonds de tekst nog eens doorlopen. Ze zijn er naar eigen zeggen klaar voor.  De voorstelling begint met een filmpje op drie schermen, waarop later ook de projecties te bewonderen vallen. Ondertussen vertelt een aangename stem de intro naar het verhaal.

In het kasteel van koning Nobel is het hofdag. Alle dieren zijn verzameld in de grote zaal, alhoewel… Reinaert de vos is de enige die ontbreekt. Isengrin, de wolf, doet zijn beklag over het schandalige gedrag van Reinaert en al snel raken de gemoederen verhit. Koning Nobel heeft zo zijn twijfels, tot ineens de lijkstoet passeert voor het dode kind Coppe van de haan Cantecleer. Reinaert heeft weer toegeslagen! Koning Nobel beslist om Reinaert te dagvaarden en belast Bruin met de taak Reinaert naar het hof te halen. Maar Reinaert zou Reinaert niet zijn als dat zomaar zou kunnen gebeuren. Wordt Reinaert uiteindelijk veroordeeld of weet hij zijn vel te redden?

Qua lichtinstallatie en ontwerp van het lichtplan is enkel een compliment op zijn plaats

Bij een amateurgezelschap is snel te zien of het door gedreven mensen wordt geleid en of er in het entourage elementen zitten die van het betere niveau kaas hebben gegeten. Van bij de eerste blik op de grime, de kostuums en de opbouw van de openingsscène is hier op dat vlak niet veel twijfel meer over. En terwijl de eerste noten muziek jouw gehoor binnendringen zit je achterover leunend van het kleurrijke schouwspel te genieten. Zoals vermoed zou dit stuk in een zaal met meer geschikte uitrusting nog beter uit de verf komen. Qua lichtinstallatie en ontwerp van het lichtplan is enkel een compliment op zijn plaats. Maar decorwissels kunnen niet discreet worden uitgevoerd en de speelvloer zou comfortabeler zijn indien hij enkele meters dieper was, ook al omdat dit gezelschap de luxe heeft om met een live orkest te werken. Zeker voor een cast van zowat 45 man sterk is speelruimte geen overbodige luxe. Niettemin slagen ze erin om dat niet te laten merken in het spel, maar hebben de regisseur en de danscoaches ongetwijfeld rekening moeten houden met deze beperking. Een gepast en slim decorontwerp in combinatie met de projecties camoufleren deze beperking deels.

Het acteerniveau is behoorlijk goed. Opmerkingen? Ja natuurlijk. Als we streng zijn kunnen we zeggen dat er hier en daar soms iets te groot wordt gespeeld, en het stil spel al eens achterwege blijft waardoor vooral kinderen, maar ook volwassenen te vaak met de armen gekruist staan. Geen ramp, maar een werkpuntje. Opvallend is de bijzonder mooie uitspraak bij de acteurs. Duidelijk dat hier aandacht aan besteed is. Taal lijkt hier wel een heel belangrijk gegeven te zijn en dat is uitzonderlijk in de amateurregionen. En dat voor West-Vlamingen! als dat al een rol  zou spelen.

Het geheel straalt inzet en hard werk uit van bestuur tot het kleinste vosje

Thomas Vanhauwaert heeft schitterend werk geleverd. Het orkest overtuigt met onderscheiding, en ook al zijn ze (alvast vandaag) amper met vijf, hun werk levert een mooie meerwaarde aan de voorstelling. De geluidsman weet dat soms iets te hard te appreciëren en laat de muziek de cast soms overstemmen. In een generale kan dat nog gebeuren natuurlijk. Er zitten enkele geweldig mooie liedjes in dit stuk verwerkt, waarvan de solo van mevrouw Reinaert ongetwijfeld voor menig kippenvelletje zal zorgen tijdens de voorstellingen. Het duet van de heren Reinaert is er ééntje van ongeveer hetzelfde niveau. De jonge Reinaert speelt en zingt zelfs meer dan voortreffelijk. Verder is de solozang niet altijd even overtuigend, maar zeker niet van die aard dat het afbreuk doet aan het geheel. De koorzang is dan weer zalig en de meerstemmigheid laat een professionele zangbegeleiding vermoeden. De drie kippetjes zijn trouwens de kersen op de meerstemmige taart.

De trots waarmee deze productie is aangekondigd is absoluut niet misplaatst. Het geheel straalt inzet en hard werk uit van bestuur tot het kleinste vosje. Meer informatie over Starlight Musical Productions & tickets vind je op www.starlight-musical.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Matthias Bossee