Reinaert de Musical

Vanmiddag ging in Sint Niklaas Reinaert de Musical van het Belcantogezelschap in première.  Om het 40-jarig bestaan van de vereniging te vieren, brengen zij dit jaar niet één, maar twee voorstellingen op de planken. Reinaert is de voorloper van de musical Aïda die in november zijn première beleeft.

rein5

Sluwe streken in Reinaert de Musical

Bijna alle dieren uit het bos staan hem naar het leven; Reinaert de sluwe vos. De een is door hem bedrogen, de ander bestolen of zelfs bijna gevild. Maar nu is de maat vol, want hij heeft (letterlijk) zijn tanden gezet in het kippetje Cobbe. De dieren proberen Reinaert verschillende keren te begeleiden naar zijn proces, maar steeds is hij hen te slim af. Wanneer zijn neef Grimbeert de das hem uiteindelijk wél kan overtuigen, loopt hij zijn noodlot tegemoet. Of toch niet?

Het decor ziet er prachtig uit, met een speciale vermelding voor het huis van Reinaert

Reinaert is bij jongeren vooral bekend als jeugdboek, maar heeft ook een dubbele, ernstige laag. De vergelijking tussen mens en dier, goed en slecht, is zeker niet veraf. Het stuk wordt luchtig gespeeld, mooi afgewisseld met olijke deuntjes. Er worden regelmatig dubbelzinnige opmerkingen gemaakt, een leuke knipoog naar de volwassenen. Voor kinderen is het wel een lange zit. Door de vele herhalingen komt de eerste acte wat traag op gang, maar in de tweede helft ligt het tempo gelukkig wat hoger.

Het Belcantogezelschap levert met Reinaert een mooie jubileumvoorstelling af; vermakelijk, kleurrijk en een mooi afgewerkt entourage

Het decor ziet er prachtig uit, met een speciale vermelding voor het huis van Reinaert. Door middel van een draaischijf wordt er geswitcht tussen het paleis en de woning van de vos. Groene gordijnen doen dienst als bos en om de decorwisselingen te maskeren. De kostuums zijn heel inventief. Er is gekozen om zonder maskers en volledige (dieren)pakken te spelen. Het dier zit verwerkt in hun ‘eigen’ kledingstijl en wordt benadrukt door de staart of andere belangrijke kenmerken, die afgewerkt zijn met een minimale, maar flagrante make-up. In de tekst wordt goed benadrukt om wat voor dier het gaat, maar de verbeelding van de kinderen wordt genoeg geprikkeld. Het lichtplan bevat nog wat schoonheidsfoutjes; af en toe worden er scènes in een te donkere hoek gespeeld.

rein4

Het Belcantogezelschap levert met Reinaert een mooie jubileumvoorstelling af; vermakelijk, kleurrijk en een mooi afgewerkt entourage. De musical is nog te zien op 27 en 28 maart in de Schouwburg van Sint Niklaas. Tickets en info via www.belcantogezelschap.net.

Door Wendy de Noier 

Foto’s: Wendy de Noier