Rapunzel


Van Hoorne Entertainment is inmiddels uitgegroeid tot de meester van sprookjesmusicals. Na zeven wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, komt Van Hoorne, onder leiding van Bas Groenenberg, dit seizoen met de volgende: Rapunzel de Musical. Sita Vermeulen, die eerder de rol van Assepoester vertolkte, is nu te zien als het mooie prinsesje met de magische, lange vlecht dat wordt opgesloten in een toren, tot een prins haar zal redden. Afgelopen zondag 4 oktober ging de voorstelling in Eindhoven in première.

rapunzel2

Rapunzel mist Rapunzel 

Wanneer het publiek de theaterzaal binnendruppelt, speelt de vrolijke, bekende sprookjesmuziek ‘Ga je mee op sprookjesreis?’. Het ensemble danst al vrolijk rond in de zaal om het publiek alvast warm te maken. Eenmaal zover, gaat het doek open en wanen we ons direct in een dorpje met de plaatselijke bakker en kapper. Maar niet zomaar een kapper; het is kapper Hilbrandt met de Gouden Schaar. De kapper knipt de belangrijkste mensen, maar op een dag krijgt hij de eervolle taak om het haar van Rapunzel af te knippen. Rapunzel heeft namelijk dankzij een vloek een gigantisch lange vlecht. Dit gaat uiteraard niet in één keer goed, want het gemene tovenaarsduo (ja, daar zijn ze weer!) Titus en Fien azen ook op het haar van Rapunzel en ontvoeren haar. Fien wilt graag koningin worden en om dat te bereiken heeft ze zuivergoud haar nodig voor haar shampoobrouwsel.

Het tovenaarsduo Titus en Fien is de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot een ware hype

De kinderen die het klassieke sprookje van Rapunzel goed kennen, komen in deze voorstelling een beetje bedrogen uit. Het sprookje is dit keer zo erg omgebogen tot een eigen versie, dat het nog amper het sprookje Rapunzel te noemen valt. Het verhaal is op zich helder en bondig (en ja, het komt uiteraard ook goed), maar de nadruk ligt helaas niet op het prinsesje (Script: Bart Mijnster). Esther van Santen en Michael van Hoorne hebben zich namelijk wederom in de bekende groene pakken van respectievelijk Fien en Titus gestoken. Dit tovenaarsduo is de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot een ware hype. Er zijn nu zelfs verkleedkleren en broodtrommetjes met de groene koppen erop verkrijgbaar. Deze figureren domineren in de voorstelling Rapunzel. Leuk voor degene die ervan houden, maar iets minder geslaagd voor de echte sprookjesliefhebbers.

rapunzel3

Sita Vermeulen is als het rustige prinsesje een fijne tegenhanger. Ze speelt deze rol prima, hoewel haar platte accent de lieve prinses niet altijd ten goede komt. Koen Iking speelt de kapper en Aron Bruisten neemt de rol van kappersassistent Tobias op zich. Beide mannen hebben een aangename vertolking van hun rol en zorgen voor wat rust in de tent.

Rapunzel is als totaalplaatje een prima familievoorstelling

Het decor is goed gemaakt; Van Hoorne heeft altijd functionele, maar mooie decors en dat is nu niet anders. De muziek is helaas niet zo pakkend als wat we gewend zijn van deze producent. Rapunzel is als totaalplaatje een prima familievoorstelling, maar Van Hoorne kan beter dan ‘prima’. Het wordt tijd om terug te gaan naar de oorsprong; Titus en Fien kennen we nu wel, dus neem het klassieke sprookje als basis en laat het net zoals bij Roodkapje en Hans & Grietje de titel goed recht doen.

rapunzel4

Rapunzel is nog tot en met 12 juni 2016 te zien door heel Nederland. Kijk voor meer informatie en een speellijst op www.vanhoornejunior.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Wendy de Noier