Beauty and the Beast


Het is een eeuwenoud verhaal, maar het blijft een prachtig sprookje. Disney’s Beauty and the Beast is een klassieker waarin je met je neus op de feiten wordt gedrukt; het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. Liefde overwint alles. Dit romantische gegeven zorgt ervoor dat Beauty and the Beast een internationaal succes is en in meer dan 32 verschillende landen in 145 steden speelde. Op Broadway was deze voorstelling jarenlang een enorme hit en won talloze prijzen, waaronder een Tony Award.

beauty1

Een betoverende Beauty and the Beast

Stage Entertainment brengt tien jaar na dato de musical opnieuw in Nederland op de planken in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Hoewel tien jaar toch een redelijk lange periode is, heeft er geen grote verandering plaatsgevonden in de show. Dit ligt deels aan de rechten van Disney (wereldwijd moet de voorstelling er hetzelfde uitzien), maar anderzijds aan de cast. Gelukkig zien we in de meeste hoofdkarakters een andere speler terug.  Chantal Janzen (Belle 2005) heeft plaatsgemaakt voor Anouk Maas (Belle 2015) en Edwin Jonker (Beest 2015) neemt de plek in van Stanley Burleson (Beest 2005). Wel zo geloofwaardig en verfrissend.

Beauty and the Beast is een oogstrelend plaatje, zeker in combinatie met het licht en de beeldschone muziek

Tony Neef mag dit seizoen Lumière in vuur en vlam zetten, Armand Pol laat Tickens tikken, Hugo Haenen is die gekke oude Maurice, Loeki Knol zit er warmpjes bij als Mevrouw Pot, La Commodia wordt vertolkt door Saskia Schäfer en nieuwkomer Loïs van de Ven speelt de sekslustige Babette. Een oud-bekende is Jorge Verkroost die de rol van het domme hulpje Lefou na tien jaar weer heeft opgepakt . Dit doet hij aan de zijde van de macho Gaston, normaal vertegenwoordigd door Freek Bartels, maar in onze show gespeeld door Marcel Visscher (tevens een bekend gezicht, coverde tien jaar geleden ook wekelijks de rol van Gaston).

beauty3

De spelers zijn goed gecast. Jonker jaagt in de eerste akte de kleine bezoekers soms de stuipen op het lijf. Gelukkig is daar Belle, de rustige, verstandige tegenhanger van het Beest. Maas past prima in dit plaatje. Neef is wat genuanceerder dan zijn voorganger Carlo Boszhard zonder aan kracht in te moeten boeten. Ook het overig kasteelpersoneel (Pol, Schäfer en Knol) komt uitstekend uit de verf, hoewel Knol eerder de leeftijd van de oma van Jakopje heeft. Visscher en Verkroost spelen Gaston en Lefou zeer overtuigend, maar dat is ook niet zo gek na zoveel avonden speelervaring.

De magie van dit verhaal neemt je mee in een wereld vol mooiheden (waarheden)

Dit alles speelt zich af in een prachtig decor, waarin wederom vrij weinig is veranderd na een decennium. Dat geeft ook niet, want het is een oogstrelend plaatje, zeker in combinatie met het licht en de beeldschone muziek van Alan Menken. Beauty and the Beast betovert. De magie van dit verhaal neemt je mee in een wereld vol mooiheden (waarheden). Kinderen komen onder de indruk de zaal uit en volwassenen worden weer even met beide voetjes op de grond gezet. De moraal van het verhaal heeft gesproken.

beauty2

Beauty and the Beast is exclusief te zien in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Kijk voor meer informatie op www.stage-entertainment.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Deen van Meer