Première William Spaaij en Lottie Hellingman in Lazarus

Op 12 februari was de première van alternates William Spaaij en Lottie Hellingman in Lazarus, als respectievelijk Valentine en Elly. De rol van Valentine wordt op andere avonden gespeeld door Pieter Embrechts, die hier een Musical Award voor won.

Aangename verrassing

Maar ook Spaaij overtuigt in de grimmige, soms bijna enge rol van Valentine. Dat Spaaij een goede acteur en zanger is is geen geheim, maar dat hij ook in zo’n rol, toch wat anders dan de musicalrollen die hij eerder speelde, constant de aandacht vast weet te houden is een aangename verrassing.

Hetzelfde geldt voor Hellingman. Waar je aan het begin van de voorstelling nog veel sympathie voor haar voelt, komt haar karakter in de loop van de voorstelling in een neerwaartse spiraal terecht. Doordat Hellingman aan het begin zoveel sympathie weet op te roepen, is het des te schrijnender dat haar karakter alle grip op de werkelijkheid lijkt te verliezen. In de eerste scenes lijkt ze nog een soort haakje met de werkelijkheid (Elly is gewoon net zo normaal als wij, lijkt het), langzaamaan krijg je een steeds benauwder gevoel bij haar karakter. Die transformatie is prachtig neergezet door Hellingman.

Wellicht speelt het mee dat deze voorstelling zoveel aan de verbeelding overlaat, dat de rollen en daarmee de overtuiging van de acteurs voor iedereen wat anders inhouden. Maar wij zijn meer dan tevreden met hoe Spaaij en Hellingman hun karakters neerzetten.

Lees HIER onze recensie die wij schreven naar aanleiding van de première. 

Lazarus is nog tot en met 5 april te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna gaat de productie op tournee. Meer informatie & tickets vind je op www.bowielazarus.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Roy Beusker